MUSLIMANI IZ REGIONA SE PRIPEMAJU ZA HADŽILUK: Najviše poklonika kreće iz BiH, najmanje iz Hrvatske!
Foto: Reuters

hodočašće

MUSLIMANI IZ REGIONA SE PRIPEMAJU ZA HADŽILUK: Najviše poklonika kreće iz BiH, najmanje iz Hrvatske!

Bosna i Hercegovina -

Vernici na Balkanu pripremaju se za odlazak na hadž, jedan od pet osnovnih stubova islama.

Odlazak muslimanskih hodočasnika na hadž iz regiona biće održan sledećeg meseca. Prema podacima koje je Anadolija dobila od nadležnih verskih institucija u zemljama u regionu, hodočasnici će platiti veću cenu u odnosu na prošlu godinu za odlazak na hadž.

Rast cena hadža je posledica rasta cena u Saudijskoj Arabiji. Najviša cena plaćena za hadž je iz Bosne i Hercegovine 4.168 evra i Makedonije 4.100 evra, dok će vernici iz Albanije platiti najnižu cenu od 3.500 evra. Iako u većini zemalja prijava za hadž još uvek traje, očekuje se da će najviše hodočasnika otići na hadž iz BiH, 1.680 osoba, a najmanje iz Hrvatske, 15 osoba.

Iz Islamske zajednice Makedonije (ICM) tvrde su da je cena hadža ove godine 4.100 evra, dok je prošlogodišnja cena iznosila 3.380 evra, što znači da je hadž skuplji za oko 720 evra u odnosu na prošlu godinu. "Poboljšani uslovi, hotel, sigurnije i udobno putovanje, rast troškova različitih poreza diktira cenu koja je nešto veća nego u 2017. godini", navodi ICM.

Prema podacima Udruženja muslimana u Albaniji, troškovi hodočašća za 2018. godinu iznose 3.500 evra, dok je cena u 2017. godini bila je 3.000 evra. Najmanje 1.680 vernika iz Bosne i Hercegovine će ove godine ići na hadž, najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meki i Medini.

Direktor kancelarije za hadž Nezim Halilović je potvrdio kako će ove godine hodočašće hadža obaviti najmanje 1.680 vernika iz BiH. Prošle godine hadž je obavilo 1.738, a godinu ranije 1.407 vernika. Cena hadža za vernike iz BiH iznosi 8.150 konvertibilnih maraka (4.168 evra), a u cenu su, osim smeštaja, hrane i drugih troškova, uračunate i sve neophodne takse.

Iz Srbije najmanje 235 hodočasnika i ove godine će ići na hodočašće, rekao je poglavar Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.Kako je objasnio, taj broj nije konačan, jer postoji veliki broj Arapa iz Srbije koji žele da idu na hodočašće. Nasufović je naglasio da troškovi odlaska i boravka na hodočašću iznose 3.600 evra.

Za odlazak hodočasnika u Meku i Medinu ove godine prijavljene su 54 osobe iz Crne Gore. Poziv za prijavu je još uvek otvoren, a iz Islamske zajednici Crne Gore, saopštili su da će konačan broj biti oko 60 vernika. Cena aranžmana hodočašća je ove godine veća za 300 evra i iznosi 3.800 evra. Prošle godine na hadž iz Crne Gore otišla su 83 vernika, dok je godinu dana ranije, 2016. godine, ta brojka iznosila 50.

Iz Hrvatske putuje 15 vernika Iz Islamske zajednice u Zagrebu su saopštili su kako ove godine očekuju petnaestak osoba koje će u organizaciji IZ otputovati na hadž. Reč je o gotovo dvostrukom broju hadžija u odnosu na prošlu 2017. godinu.

Kurir.rs/bljesak.info

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track