PROTEST U CENTRU SARAJEVA: Veterani blokirali zgradu federalnog parlamenta i traže ispunjenje svojih zahteva (VIDEO)
Foto: Klix.ba/H.M.

PROTEST

PROTEST U CENTRU SARAJEVA: Veterani blokirali zgradu federalnog parlamenta i traže ispunjenje svojih zahteva (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Bivši borci okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo radom federalnih organa vlasti i podsetili poslanike da ispune ono što su im obećali.

Bivši borci počeli su da se okupljaju uoči vanredne sednice Poslaničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će danas biti razmatran Predlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku, kao i Predlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, koji je predložila SDA.

foto: Klix.ba/H.M.

"Borci su preskromni u svojim zahtevima. Danas mnogi riju po kontejnerima i čekaju ostvarenje svojih prava koja su nam oduzeli novim Zakonom o PIO. Prevarili su nas novim zakonom. Okrenuli su nam leđa", kaže Sakib Klopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Veterani skandiraju ispred zgrade i prozivaju poslanike, a poneli su brojne rekvizite - od zastava do sirena. Oni traže javno objavljivanje registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanje finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.

Zgradu i ulaz u Parlament FBiH osiguravaju brojni policijski službenici.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba/H.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track