OBELEŽENA GODIŠNJICA: 23 godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici
Foto: Klix.ba/D.S.

KOMEMORACIJA

OBELEŽENA GODIŠNJICA: 23 godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici

Bosna i Hercegovina -

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obeležava 23. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Obeležavanje je počelo davanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH, a zatim su se skupu obratili zvaničnici i položeni su venci.

Zatim su sahranjeni posmrtni ostaci 35 srebreničkih žrtava, ubijenih u julu 1995. godine. Do sada su u groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeni posmrtni ostaci 6.610 osoba, za koje se tvrdi da su svi srebreničke žrtve.

foto: Klix.ba/D.S.

U Potočare je danas stiglo više hiljada ljudi, zvaničnika BiH i predstavnika diplomatskog kora. Komemoraciji prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Nemačke i SAD u BiH, Kristijana Homan i Morin Kormak, sa predstavnicima Stejt departmenta, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Turske i arapskih zemalja, lider kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH. Prisutni nose veliki broj turskih, iranskih i američkih zastava.

Portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar rekao je da obezbeđenje današnjeg komemorativnog skupa u Potočarima protiče mirno i u skladu sa planom. Skup obezbeđuju pripadnici MUP Republike Srpske u saradnji s ostalim policijskim i bezbednosnim agencijama u BiH.

Do sada nije zabeležen nijedan incident.

Kurir.rs/RTRS/Beta

Foto: Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track