UBICE, NASILNICI, OSUĐENI I OSUMNJIČENI: Ovi su neki od kandidata za  izbore u Federaciji BiH
Foto: Profimedia

nečuveno

UBICE, NASILNICI, OSUĐENI I OSUMNJIČENI: Ovi su neki od kandidata za izbore u Federaciji BiH

Bosna i Hercegovina -

Bili zeleni, crveni, plavi ili žuti, sasvim je svejedno - sve stranke u BiH obećavaju promene, sigurnost i pravdu. I to sa osuđenim kriminalcima na listama.

SDA: Nasilnici, ometači pravosuđa, trgovci uticajem

Krenućemo od najveće bošnjačke stranke- SDA. Lista za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Prvi na listi iz Krajine – Asim Kamber. Službeno osumnjičen za ometanje rada pravosuđa. Pod istragom Županijskog tužilaštva Bihać, zbog čega su mu pripadnici MUP-a USŽ nedavno pretresali kuću. Tri mesta iza Kambera, SDA nudi Hamdiju Abdića Tigra, prvosnažno osuđivanog nasilnika, bivšeg robijaša iz Zenice i osumnjičenog ubicu generala HVO-a Vlade Šantića.

Hamdija Avdić Tigar
Hamdija Avdić Tigarfoto: Youtube/Printscreen

Isti nivo vlasti, ista stranka, ali druga izborna jedinica. Asim Sarajlić je nosilac. Potpredsedniku SDA trenutno sude zbog trgovine uticajem, ali stranačka čistka, koju je najavio Denis Zvizdić, nije zahvatila ovog optuženika. Pored toga, Sarajlić je šef Izbornog štaba SDA. Kako iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspjšnija žena, drugo mesto na listi je rezervisano za najuspješniju od svih – profesorku Sebiju Izetbegović. I ona je, naravno, pod istragom zbog krivičnog dela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Da hercegovačka SDA lista ne bi oskudevala sa optuženima, tu je Salmir Kaplan. Bivši federalni ministar optužen je za nasilničko ponašanje i ometanje izbornog procesa. I županijske liste SDA imaju svoje “pravosudne perjanice”. Prvi na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo je Semir Efendić. I protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica i to zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Na istoj je listi i Mirza Čelik koji je pod istragom zbog pranja novca u predmetu Zadruga.

PDA: Privredni kriminalac, kradljivac raketa

Zbog višegodišnjeg iskustva u SDA, ni kadrovi PDA nisu bolji. Nosilac liste za Parlament BiH je Mirsad Kukić. Osuđenik za provredni kriminal i optuženik za trgovinu uticajem. Jednostavno - sude mu. Federalne liste predvode Husein Topčagić poznatiji kao Huso Maljutka. Ovaj kandidat PDA u ratu je osuđivan zbog krađe raketa, pa je tada i dobio nadimak. Za isti nivo vlasti nameće se i prva pratilja predsednika PDA Elzina Pirić. Ona je pod istragom u predmetu Šume TK. Osumnjičena je za trgovinu uticajem, a upravo je ona predlagač izmena zakona kojim bi se ukinulo to krivično delo.

foto: Avaz.ba

SBB: Radončić

Kada je u pitanju SBB, priča počinje i završava na jednom mestu. Lideru te stranke Fahrudinu Radončiću sudi se zbog organizovanog kriminala. Istina, u prvostepenom postupku je oslobođen, ali predmet na Sudu BiH još nije pravosnažno okončan. Ali, to Radončića nije sprečilo da odluči da SBB odluči da ga kandiduje za člana Predsedništva BiH.

SDP: Nasilnik, sumnjivci

SDP listu za državni Parlament iz SBK i Ze-Do predvodi Zukan Helez. On je pravosnažno osuđeni nasilnik, ali to rukovodstvu SDP – a nije smetalo. Listu iz TK za Parlament BiH nosi Enver Bijedić. Protiv njega u dva tužilaštva postoje formirani predmeti, a uglavnom je prijavljen ili osumnjičen zbog prevara prilikom gradnje. Bijedić je spomenut i u predmetu Sedinet Karić kao carinik koji je primao mito. Listu iz Hercegovine za Parlament BiH nosi Nermin Nikšić koji je sam priznao da ga obrađuju policijski organi i to zbog poslova sa bivšim direktorom EP BiH Elvedinom Grabovicom. Listu za Parlament FBiH predvodi Irfan Čengić koji je u središtu afere Fond za rehabilitaciju, navodi Žurnal.

Kurir.rs/Bljesak.info/Žurnal

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track