ISPRAVKA 500 minobacača nije završilo u rukama terorista, oružje je legalno izvezeno
Foto: Printscreen YouTube

trgovina oružjem

ISPRAVKA 500 minobacača nije završilo u rukama terorista, oružje je legalno izvezeno

Bosna i Hercegovina -

Iako je Tanjug preneo članak, pozivajući se na Independent, da je u Siriji pronađeno 500 minobacača iz BiH, u pitanju je dezinformacija.

Pogrešna interpretacija izjave Ifeta Krnjića kao i tvrdnje da je Independentov članak “dokaz da BiH naoružava teroriste”, takođe nisu utemeljene.

U tekstu se navodi:

"Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u Bosni - sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm - to je NATO standard", rekao je Krnjić. On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju".

Međutim, mnoge tvrdnje su prenete pogrešno.

Independent je u izvornom članku objavio prateću dokumentaciju (ne oružane listove, kako mnogi tvrde) jednog 120 mm minobacača proizvedenog u BiH; uputstvo za dva “Zastavina” mitraljeza (COYOTE M02 i M84); otpremnicu za artiljerijsku municiju iz Bugarske, te prazne kutije protivoklopnog oružja koje je proizvela “Hughes Aircraft Company” iz Kalifornije.

Fisk navodi da je ove dokumente pronašao na tri različite lokacije u Alepu, u februaru 2017. godine. Fisk nigde u svom članku nije tvrdio da je “500 minobacača iz BiH završilo u rukama terorista”, ali su se takve tvrdnje pojavile u nekim medijima koji su preneli njegove navode, negde manje, a negde više eksplicitno. Dokument koji je prikazan u tekstu Independenta odnosi se na jedan komad oružja, a ne na 500. Sličnu izjavu dao je i generalni direktor kragujevačke “Zastave”, Milojko Brzaković, u vezi sa pronađenom dokumentacijom za mitraljeze koje je proizvela ova firma. Obojica su, dakle, potvrdili da je oružje legalno izvezeno i da nema načina da se kontroliše šta će se dalje desiti sa njim.

U originalnom članku, objavljenom u "Independentu", navodi se:

"Kao i Krnjić, Brzaković iz Srbije kaže da njegova fabrika oružja mora dobiti međunarodno priznat sertifikat o krajnjem korisniku za svaku pošiljku oružja - ali se slaže da izvoznici nemaju ni obavezu, niti bilo kakav mehanizam da spreče dalju isporuku svog oružja trećoj strani, nakon što oružje dođe do svoje prvobitne destinacije".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track