GRAĐANI BIH OGORČENI ZBOG OPOREZIVANJA DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA: Ovo je klasična OTIMAČINA ravna zločinu!
Foto: Printscreen Avaz.ba

narod besan

GRAĐANI BIH OGORČENI ZBOG OPOREZIVANJA DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA: Ovo je klasična OTIMAČINA ravna zločinu!

Bosna i Hercegovina -

Odluka Poreske uprave FBiH da oporezuje doznake iz inostranstva naišla je na oštre reakcije dijaspore, ali i građana koji od tog novca preživljavaju u BiH.

Predsednik Svetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore, a sada su okrenule ploču.

"Bilo je predloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se deo tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u domovini. A ovakva odluka Poreske uprave FBiH sasvim je suprotna od ovog predloga, jer je neshvatljivo da ako ja iz Turske pošaljem 50 evra u Sarajevo, taj neko ko prima taj novac mora državi da da pet evra", ističe Šehović.

On naglašava da pomoć dijaspore ne može da se smatra prihodom za građane BIH.

foto: Printscreen Avaz.ba

"Ovo je klasična otimačina, koju ja mogu da povežem sa predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina reč kojom ovo može da se opiše. Neko je u vlasti to lepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM (dve milijarde evra), onda će u budžet da se slije dodatnih 400 miliona KM (200 miliona evra) i eto njima para da sebi povećaju plate", naglasio je Šehović.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, kaže za „Avaz“ da početak oporezivanja novca koji građani dobijaju iz inostranstva nema nikakvo opravdanje. Očito je da pokušavaju da izvuku što više novca od građana BiH.

"Prema meni, u najsiromašnijoj zemlji na svetu početi sa oporezivanjem novca od doznaka ravno je zločinu. Ako ćete da oporezujete 300 evra koje je neko poslao nekoj nani u selu pored Tuzle, onda ste vi zločinac, a ne država", zaključuje Miljević.

foto: Printscreen Avaz.ba

Miljević naglašava i da je ostvarivanje prihoda u inostranstvu koji se uplaćuju ovde na račune, regulisano Zakonom o porezu na dohodak i oporezovano s deset posto. Problem je što Poreska uprava pored tih deset posto traži da se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje kao da su ljudi u stalnom radnom odnosu, a možda nisu.

"Tako sada imamo čitav galimatijas između postojećih propisa, zahteva Poreske uprave i apetita vlastodržaca koji bi da uzmu pare po svaku cenu", ističe Miljević.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscren Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track