LIKVIDACIJA POSLEDNJEG VOĐE KRVAVOG ŠTUTGARDSKOG KLANA: Senad Kobilić bio deo krimi-grupe koja je uz pomoć vlasti sejala teror u BIH!
Foto: Avaz.ba

ubijen snajperom u gradiški

LIKVIDACIJA POSLEDNJEG VOĐE KRVAVOG ŠTUTGARDSKOG KLANA: Senad Kobilić bio deo krimi-grupe koja je uz pomoć vlasti sejala teror u BIH!

Bosna i Hercegovina -

Ubistvom Senada Kobilića (54) pre dva dana u Gradiški sa kriminalne scene uklonjen je poslednji istaknuti pripadnik najkrvavijeg kriminalno-mafijaškog klana koji je u poslednjih dvadesetak godina delovao u Bosni i Hercegovini, ali i susednim zemljama, prenose tamošnji mediji.

Takozvani študgartski klan ime je dobio po tome što su najznačajniji članovi i vođe ove nacionalno heterogene grupe boravili u ovom gradu u Nemačkoj gde su se povezali i udružili u opasnu zločinačku organizaciju koja je nakon progona iz te zemlje nastavila da deluje u BIH.

Iza akcija "štutgartskog klana" u proteklim godinama ostalo je destine mrtvih, brojna rešena i nerazrešena ubistva, spektakularne pljačke, trgovina ogromnim količinama droge, reket, ucene, pucnjave.

Po mnogo čemu ta zločinačka organizacija bila je među najkrvavijim kriminalnim grupama te vrste u regionu, tesno povezana sa sličnim mafijaškim klanovima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosmetu.

Njihov neformalni vođa bio je Zijad Turković koji je 2015.godine na Sudu BIH osuđen na 40 godina zatvora zbog više likvidacija, trgovine drogom, pljačke na sarajevskom Aerodromu.

Rodni kraj Kobilić je napustio početkom rata u Hrvatskoj, kada je nakon izbegao u Nemačku, gde se povezao sa drugim kriminalcima izbeglim u tu zemlju. Pre svih Zijadom Turkovićem koji je u predratnom Sarajevu stekao "reputaciju" opasnog momka, sklonog pucnjavi, a naročito provalnim krađama za koje je bio specijalista. Njihov blizak saradnik bio je i Emir Hadžić, Mostarac koji je ubijen 2008.godine, kao i Oliver Jakešević, Hrvat iz Jajca.

Istom kriminalnom krugu jedno vreme je pripadao i Midhat Mekić, kojeg je 2009.godine zajedno sa njegovom trudnom devojkom iz Bolivije ubila zločinačka organizacija Zijada Turkovića. Ova grupa se tokom izbeglištva povremeno kretala u krugovima koje je okupljao Ismet Bajramovič Ćelo, koji je nakon ranjavanja u Sarajevu i lečenja takođe boravio u Nemačkoj, međutim, uglavnom su delovali samostalno u odnosu na Bajramovićev klan.

Imali legitimacije tajne službe BIH

Kako se kasnije tvrdilo, vrlo značajan događaj u "karijeri" kriminalaca iz BIH "na privremenom radu u Nemačkoj" bilo je imenovanje za konuzla BiH u Štutgartu Asima Dautbašića, dugogodišnjeg visokog činovnika Službe državne bezbednosti BIH, tokom rata, a i nakon rata, najpoverljivijeg obaveštajca Stranke demokratske akcije.

Dautbašić koji je na početku rata zajedno sa ubijenim Nedžadom Ugljenom, formirao terorističku jedinicu "Ševe" sastavljenu uglavnom od problematičnih likova iz kriminalnog miljea. Dautbašić je navodno koristio ove kriminalce za poverljive "patriotske" poslove u Nemačkoj i zapadnoj Evropi, a kasnije, nakon njihovog povratka u BiH se potrudio oko rešavanja njihovog statusa.

Za Zijada Turkovića, ali i za Kobilića, se tvrdilo da je imao legitimaciju rezervnog sastava Agencije za istrage i dokumentaciju BiH (AID-a), bošnjačke tajne službe formirane od probranih službenika nekdašnjeg SDB-a, ali i ratnih bezebednjaka, poput Edina Garaplije i njegove grupe, "vojnika partije" zaduženih za specijalne operacije).

Ubijeni Senad Kobilić u prvim godinama nakon rata bio je Turkovićeva desna ruka, njih dvojica dovođeni su u vezu sa serijom zločina i pljački, ali nikada nisu procesuirani od strane pravosuđa BIH.

Kobilić je ubijen u jednom lokalu u Gradiški, kako se tvrdi, pucnjem iz snajpera. Način njegove likvidacije govori da je ona delo vrhunskog profesionalca za kojim policija Republike Srpske "intenzivno traga".

Kurir.rs / Slobodna-bosna.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track