Najnovije vesti

BAKIR NAJAVIO TUŽBU PROTIV HRVATSKE ZBOG GRADNJE MOSTA: Lagali su EU da nemaju nikakav spor s BiH oko mora!
Foto: EPA

nezadovoljan

BAKIR NAJAVIO TUŽBU PROTIV HRVATSKE ZBOG GRADNJE MOSTA: Lagali su EU da nemaju nikakav spor s BiH oko mora!

Bosna i Hercegovina

Najava da će Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru, saopštio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je najavio da će BiH zaštitu sopstvenih prava tražiti pred međunarodnim institucijama.

U saopštenju se navodi da Hrvatske već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

"BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN. Insituticije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović.

On je podsetio da su od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Savet ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzeli niz koraka, i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsedništva BiH, i o tome su uredno obaveštavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

"Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina", poručio je Izetbegović.

On je ocenio da je Hrvatska ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje reši dijalogom, u duhu dobrosusedskih odnosa i Konvencijom UN.

"Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čoveka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave da preduzimaju sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje", saopštio je Izetbegović.

U Hrvatskoj danas počinje gradnja mosta Pelješac sa pristupnim saobraćajnicama koja bi trebalo da bude završena do 2022. godine.

U Stonu predstavnici "Hrvatskih cesta" predstavništvu "Čajna roud end bridž korporejšen" (CRBC) predaju svu potrebnu dokumentaciju, otvara se dnevnik radova i potpisuje zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.

Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...