ČOVIĆ: Prebacivanje migranata postalo unosnije od trgovine drogom! Njihov ostanak bi destabilizovao BIH!
Foto: AP / Sulejman Omerbasic

predlaže zatvaranje granice

ČOVIĆ: Prebacivanje migranata postalo unosnije od trgovine drogom! Njihov ostanak bi destabilizovao BIH!

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović smatra da bi zemlja bila destabilizovana bezbednosno i politički, ukoliko bi migranti koji pokušavaju da se domognu EU ostali u zemlji.

Čović je rekao da broj migranata u zemlji još uvijek nije dramatičan, ali da je BiH "hot-spot" za ilegalne migrante, što potvrđuju predstavnici bezbednosnih agencija u zemlji.

On kaže da ne postoji dogovor u vezi sa rešenjem ovog problema.

"U razgovorima sa nadležnim institucijama ponudili smo nekoliko koraka. Prvi je da odmah zatvorimo granicu. Drugi je, da rok od 14 dana za podnošenje zahteva za azil skratimo na 24 časa", rekao je Čović za "Večernji list".

foto: AP / Amel Emrić

Ako se zna da niko od tih ljudi ne može dobiti azil jer su ekonomski migranti, kaže Čović, jasno je da se rok od 14 dana koristi kako bi se pripremio teren za prebacivanje preko teritorije BiH, jer se migrantima "upravlja izdaleka".

"Uz sebe su vezali veliki broj profitera iz celog regiona koji od toga prave biznis, pa je prebacivanje migranata danas unosnije od trgovine drogom", istakao je Čović.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Čović je ponovio da je reč o strateškom interesu hrvatskog naroda u celini, ali i interesu BiH, i dodaje da najavljena tužba koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije moguća, jer ne postoji saglasnost svih članova Predsedništva.

Kurir.rs / RTRS

Foto: AP / Sulejman Omerbasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track