MIGRANTI NE ODUSTAJU OD BiH: Traže pozivna pisma kako bi se predstavili kao turisti
Foto: Avaz.ba

lukavo

MIGRANTI NE ODUSTAJU OD BiH: Traže pozivna pisma kako bi se predstavili kao turisti

Bosna i Hercegovina -

Migranti iz država poput Pakistana, našli su novi način da legalno uđu u BiH kako bi se priključili migrantskom talasu i otišli u zemlje Zapadne Evrope.

Kako Avaz saznaje, u poslednjih nekoliko meseci više turističkih agencija u Bosni i Hercegovini dobilo je pisma migranata u kojima oni traže da im se pošalju pozivna pisma. Ovu informaciju potvrdio nam je i vlasnik jedne od turističkih agencija u Sarajevu.

"Takve poruke stižu i na mail agencije, ali i na mobilne telefone vodiča u Sarajevu, i to putem aplikacija Vacap i Vajber. Ja sam to nedavno dobio, tražili su mi da im pošaljem pozivno pismo turističke agencije. Pretpostavljam da žele iz BiH da idu dalje prema zapadnoj Evropi. Odgovorio sam na poruku i od te osobe tražio da napravi rezervaciju u hotelu, nakon toga mi se više nije javljao", ispričao nam je naš sagovornik.

Dodao je da su mu kolege, takođe, govorile da su i oni dobijali ovakve poruke. Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kazao je za Avaz da je takva praksa protivzakonita.

"Čak i da se neko od građana BiH odluči da pošalje pismo nekom stranom državljaninu, mi ga nećemo overiti. Migranti mogu da pokušavaju, pa čak i da dođu sa lažnim pismima , ali to se vrlo lako otkrije. Služba za poslove sa strancima vrši provere svakog pozivnog pisma pre nego što se ono overi, a bez overe, pismo je nevažeće", pojasnio je Ujić.

Dodao je da nijedno takvo pismo neće proći proveru Službe za poslove sa strancima BiH.

"U slučaju da se ovakva praksa nastavi, zamolićemo i druge sigurnosne agencije u našoj državi da se uključe. Prvenstveno mislim da će ovde posla imati i Državna agencija za istrage i zaštitu", istaknuo je Ujić.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track