DODIK NAJOŠTRIJE UPOZORIO STEJT DEPARTMENT: I dalje nekritički postupate po dezinfomacijama ambasade u Sarajevu!
Foto: Profimedia

prekinuti sa praksom dezinformacija

DODIK NAJOŠTRIJE UPOZORIO STEJT DEPARTMENT: I dalje nekritički postupate po dezinfomacijama ambasade u Sarajevu!

Bosna i Hercegovina -

Američki Stejt department izdao je saopštenje u kojem se navodi da je Narodna skupština Srpske, 14. avgusta, napravila pogrešan korak, odbijanjem izveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004.godine.

U saopštenju se navodi da je pokušaj da se odbaci ili izmeni izveštaj deo širih nastojanja da se revidiraju činjenice u prošlom ratu i negira istorija i politizuje tragedija. Iz Srpske stižu oštra reagovanja.

Predsednik Republike Milorad Dodik ističe da ovakvo reagovanje potvrđuje da u Stejt departmentu i dalje nekritički postupaju po dezinfomacijama svoje ambasade u Sarajevu i da je krajnje vreme da ta praksa bude prekinuta.

"Ono čemu su posvećene i SAD, kako se vidi iz saopštenja Stejt departmenta, posvećena je i Republika Srpska, i to ovom odlukom Narodne skupštine i potvrđuje. Mi tražimo da se istražuju i krivično gone svi koji su počinili zločine na tom prostoru", poručio je Dodik.

foto: Marina Lopičić

"Izveštaj iz 2004. godine je netačan i nije sveobuhvatan, jer su izostavljene velike srpske žrtve i zločini koji su počinjeni nad njima. Republika Srpska nikada nije, niti će štititi bilo koga za koga se utvrdi da je počinio ratni zločin, ali isto tako tražimo da se prestane sa zaštitom zločina i zločinaca iz reda bošnjačkog naroda, za koje svi znaju da su na području Srebrenice počinili stravične zločine nad Srbima”, kaže Dodik.

Odbacujući izveštaj, Narodna skupština ne pokušava da revidira činjenice, jer one nikada nisu ni utvrđene, naglašava Dodik. Tek sada, dodaje, pokušava da se utvrdi činjenica o stradanju svih na području Srebrenice, među kojima je i veliki broj Srba. Shvatanje obima tragedije je, poručuje, važno za nastavak pomirenja.

"Republika Srpska snažno je posvećena miru na ovim prostorima i traži pomirenje, ali bez istine, a izveštaj iz 2004. godine nije istinit, do tog pomirenja je gotovo nemoguće doći. Zahvalni smo naporima SAD da se uspostavi mir u BiH i izgradi preko potrebno pomirenje, ali bili bismo im još zahvalniji kad bi na bazi činjenica i proverenih informacija sagledali problem stradanja u Srebrenici”, dodaje Dodik.

Kurir.rs / RTRS

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track