Najnovije vesti

U BIHAĆU ROĐENE 3 BEBE ČIJI SU RODITELJI MIGRANTI: Najmlađa ima 13 dana
Foto: Avaz.ba

65 DECE BEZ RODITELJSKOG STARANJA

U BIHAĆU ROĐENE 3 BEBE ČIJI SU RODITELJI MIGRANTI: Najmlađa ima 13 dana

Bosna i Hercegovina

I dok se o pitanju migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu mesecima čeka na adekvatnu reakciju nadležnih, u Bihaću su u međuvremenu rođene i prve bebe koje pripadaju migrantskoj populaciji.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću do sada je rođeno troje dece čiji su roditelji izbeglice i imigranti s trenutnim prebivalištem u gradu na Uni.

Prva beba, devojčica, rođena je 6. jula i poreklom je iz Sirije. Početkom ovog meseca, tačnije 3. avgusta, rođena je devojčica čiji su roditelji poreklom iz Iraka, dok je poslednja beba, dečak, rođen 6. avgusta i poreklom je takođe iz Iraka.

"Tokom boravka u našoj ustanovi majci i detetu se pruža sva potrebna zdravstvena zaštita. Pri dolasku na Odel za ginekologiju i akušerstvo, majke se edukuju o samom porodu te pripremaju za isti, a nakon poroda pruža im se edukacija o dojenju i brizi novorođenčeta", istakli su  u bolnici.

Nakon izlaska iz bolnice, kako je potvrđeno, međunarodne organizacije kao što su MSF, DRC, UNHCR, IOM i druge, preuzimaju brigu o novorođenčadi te im njihovi mobilni timovi lekara pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Za razliku od novorođenčadi i njihovih roditelja koji se nalaze u poprilično teškoj situaciji, postoji kategorija koja je čak i ugroženija.

"Mi trenutno pregovaramo sa međunarodnim organizacijama, posebno UNICEF-om, za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, a takve dece ima blizu 65, kao i za najmlađu decu. Suštinsko pitanje je ko će o njima preuzeti brigu. Nama je obećano da će to biti brzo rešeno, no iskustva nam govore da je potrebno više meseci za adekvatnu reakciju", rekao je Hazim Kapić, ministar zdravstva USK.

Većina ove dece smeštena je u hotelu Sedra u Cazinu, gde se nalazi blizu 130 migrantskih porodica. Kapić ističe da je od prvog momenta sugerisao da se prema migrantskoj populaciji treba odnositi humano i voditi računa o njihovom zdravstvenom stanju.

"Mi smo u početku morali brinuti o tim ljudima, kako zbog njih, tako i zbog nas samih jer nismo smeli dozvoliti da se pojavi bilo kakva šira epidemija koja bi ugrozila domaće stanovništvo. Praktično od početka 2018. godine, migranti su počeli pristizati u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši i mi smo vrlo brzo uputili naredbu prema domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu u Bihaću da pripreme timove, tako da smo poprilično spremni dočekali te izazove. S druge strane, imali smo dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama i s njima smo potpisali sporazume o saradnji, tako da međunarodne organizacije pokrivaju troškove tih naših timova,"objasnio je Kapić.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" kažu da migranti često dolaze u kantonalnu bolnicu, skoro svakodnevno.

"Pacijenti migranti tretiraju se u našoj ustanovi jednako kao i ostali pacijenti na način da im se pruža potrebna zdravstvena zaštita. Pacijenti migranti u bolnicu dolaze sa uputnicama domova zdravlja sami ili ih upute međunarodne organizacije", istakli su u bolnici.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova USK, od januara do 5. avgusta Uprava policije registrovala je 5.502 migranta na području ovog kantona, od čega 4.163 u Bihaću.

Prema procenama policije, između 3.300 i 3.600 migranata trenutno boravi u ovom gradu. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da se u celoj BiH u ovom trenutku može govoriti o prisustvu od dvije do tri hiljade migranata.

Kurir.rs/ Klix.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...