Najnovije vesti

SMRT KOFIJA ANANA POSVAĐALA VRH BiH: Izetbegović poslao telegam saučešća u ime Predsedništva, Čović i Ivanić POBESNELI
Foto: Reuters

DISTANCIRALI SE

SMRT KOFIJA ANANA POSVAĐALA VRH BiH: Izetbegović poslao telegam saučešća u ime Predsedništva, Čović i Ivanić POBESNELI

Bosna i Hercegovina

Telegram saučešća zbog smrti generalnog sekretara UN Kofija Anana postao je povod sukoba među članovima Predsedništva BiH.

U ime državnog vrha BiH, telegram je Ananovoj porodici uputio Bakir Izetbegović, ali su se od te poruke distancirali hrvatski i srpski član Predsedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Kako piše Hina, bizarni verbalni sukob usledio je nakon što je Izetbegović u ime Predsedništva BiH Ananovoj porodici uputio saučešće, a u telegramu je istakao kako bivši generalni sekretar u mnogo čemu predstavlja simbol samih Ujedinjenih nacija jer je “učestvovao u propustima i greškama koje su, između ostalog, dovele do genocida u Srebrenici”. “Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se zbog nje izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihovih porodica, koja je potvrđena presudama međunarodnih sudova”, naveo je Izetbegović.

Ime Kofija Anana za BiH je posebno vezano jer je u vreme rata u BiH bio izaslanik UN zadužen za mirovne operacije. Na toj dužnosti ga je zatekao i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici iz 1995. godine. Sam Anan je kasnije, kada je postao generalni sekretar UN, s gorčinom spominjao i taj zločin, kao i genocide u Ruandi, upozoravajući kako UN to nisu smele da dopuste. “Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruansi sramota su za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju da sprečimo te zločine, ali umesto toga, mi smo povukli svoje redove. Zemlje – članice Saveta bezbednosti UN napravile su grešku. Svi smo mi zakazali”, rekao je Anan u januaru 2004. godine.

Izetbegović je u telegramu upravo aludirao na ove ocene Anana, ali se Čoviću i Ivaniću to nije dopalo. Najpre su naveli da se Izetbegović nije konsultovao sa njima o slanju telegrama, a onda su dodali kako im nije sporna samo ta činjenica, nego i sadržaj poruke. “Ne delimo ocene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu poziciju predsedavajućeg Predsedništva BiH”, stoji u zajedničkoj izjavi Čovića i Ivanića.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...