Najnovije vesti

IVANIĆ: BiH nedostaje jak bošnjački lider spreman na kompromise, Bakir to nije!
Foto: Zorana Jevtić

O ODNOSIMA U PREDSEDNIŠTVU BiH

IVANIĆ: BiH nedostaje jak bošnjački lider spreman na kompromise, Bakir to nije!

Bosna i Hercegovina

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da BiH nedostaje jak bošnjački lider, spreman na kompromis, koji će prihvatiti ispruženu ruku iz Beograda.

Ivanić je rekao da je Srbija imala dosta korektnih ponuda oko rešenja pitanja granice između dve zemlje, ali da iz Sarajeva nije bilo odgovora.

"BiH nedostaje jak lider bošnjačkog naroda koji je spreman da pravi kompromise sa susednim zemljama, ali i kompromise unutar Federacije", pojasnio je Ivanić.

On smatra da je trenutna filozofija lidera bošnjačkog naroda da je pametnije biti u sukobu i svađi sa komšijama i da Bakir Izetbegović nije spreman na kompromis.

Odnos tri naroda u BiH je, kako kaže, večiti izazov, jer sva tri člana predsedništva imaju različite vizije.

"Različito gledamo na zemlju. Jedni bi voleli da je BiH bez entiteta, drugi da postoji nezavisna RS, treći da postoji treći entitet. Imate tri različite vizije", pojašnjava Ivanić.

Podseća da BiH još nema potpisan ugovor o granici sa Srbijom, a da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti zbog Pelješkog mosta, jer političari iz Sarajeva imaju drugačiji stav.

"Unutrašnji odnosi u BiH posebno su opterećeni zbog problema u relaciji Hrvata i Bošnjaka. Jedino sa Crnoj Gori uspeli smo da napravimo sporazum o granici", naglasio je Ivanić.

Interes Srba u BiH je, kako pojašnjava, da se jača entitet, da se jačaju vlastite institucije.

"Glavni cilj u RS treba da bude da čuvamo vlastite institucije. Tu postoji razlika između mene i Milorada Dodika u tome što ja ne prepuštam institucije BiH Bošnjacima. Ja ne mislim da je BiH bošnjačka, već i srpska", zaključio je Ivanić.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...