BAKIR JE BIO DOUŠNIK UDBE I CINKARIO ALIJINE PRIJATELJE: Isplivali šokantni dokumenti iz prošlosti Izetbegovića! (FOTO)
Foto: EPA

OVO JE DOKAZ

BAKIR JE BIO DOUŠNIK UDBE I CINKARIO ALIJINE PRIJATELJE: Isplivali šokantni dokumenti iz prošlosti Izetbegovića! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Poznati bošnjački novinar i publicista Nedžad Latić navodi da je otkrio šokantne informacije o udbaškoj prošlosti aktuelnog predsednika SDA Bakira Izetbegovića.

Latićev tekst objavljen je u Bosna tajmsu (The Bosnia Times).

Pošto su objavljene knjige "Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u BiH" 2012. godine, a potom knjiga zapisnika "Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke Udbe 1970. – 1992." nije objavljeno nijedno značajnije ime ili "krupnija riba" iz bošnjačkog političkog i verskog života. Na to su ukazivali mnogi kritičari kao i sami bivši saradnici čija su imena objavljena u spomenutima knjigama, piše Latić-

Ipak su neki nedeljnici poput Globusa i Nacionala objavili imena "krupnijih riba", među kojima je bilo i ime Mustafe Cerića pod kodnim imenom "Vezir".

Osim toga, sarajevski mediji, spekulisali su i sumnjičili potpuno druge osobe.

Iako je cilj objavljivanja ovakvih informacija i knjiga animiranje društvene javnosti da pokrenu pitanje lustracije, nikad niko iz vrha Islamske zajednice, pa tako ni iz vrha SDA, nije pokretao i insistirao na ovom pitanju.

The Bosnia Times je navodno došao do originalnog dokumenta "Djelovodnika šefova bosansko-hercegovačke Udbe" i uočio da je ime Bakira Izetbegovića kao saradnika UDBE izostavljeno i nije objavljeno u ranijim spiskovima.

Vrlo upečatljivo je bilo da je Bakir Izetbegović bio veoma tolerantan prema bivšim komunistima i pripadnicima DB, te da nikad preko svojih usta nije prevalio reč lustracija, piše The Bosnia Times.

Kurir.rs/ The Bosnia Times

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track