Najnovije vesti

POČELO PONOVNO SUĐENJE NASERU ORIĆU ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA, SVEDOK PROGOVORIO: Armija BiH je napala Zalazje i počela da nas ubija! (VIDEO)
Foto: Printscreen Klix.ba/H.M.

PROCES ISPOČETKA

POČELO PONOVNO SUĐENJE NASERU ORIĆU ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA, SVEDOK PROGOVORIO: Armija BiH je napala Zalazje i počela da nas ubija! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Ponovljeno suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine počinjene nad Srbima na području istočne Bosne započelo je pred Sudom BiH.

Suđenje je počelo juče ispitivanjem svedoka koji je promenio iskaz, tereteći pripadnike tzv. Armije BiH za napad na srpska sela u okolini Srebrenice i Bratunca.

 

Državni advokat BiH Miroslav Janjić rekao je, predstavljajući optužnicu, da će se tokom ponovljenog postupka osvrnuti na verodostojnost iskaza svih svedoka koji tvrde da će dokazati navode po kojima su Orić i pripadnik tzv. Armije BiH Sabaduhin Muhić odgovorni za ubistvo trojice Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

Svedok državnog tužilaštva Radivoje Ostojić tvrdio je da su sredinom jula 1992. godine pripadnizi tzv. Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tokom prvostepenog postupka to nije eksplicitno tvrdio.

 

"Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi sam već izgubio", izjavio je Ostojić, dodajući da je tokom napada video ubijenog Dragana Rakića.

foto: Printscreen YouTube/ATV

Radivoje Ostojić

 

Janjić je najavio da će na sledećoj sednici biti saslušan zaštićeni svedok "O1", za kojeg tvrdi da će potvrditi navode iz optužnice o sudelovanju Orića u ubistvu srpskih vojnika.

 

Sud BiH je prošlog oktobra Orića i Muhića oslobodio optužbi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa. 

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Klix.ba/H.M.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...