SVE SPREMNO ZA POSETU LAVROVA: U Banjaluci na snazi mere NAJVIŠEG stepena bezbednosti! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

NI PTICA NEĆE SMETI DA PROLETI

SVE SPREMNO ZA POSETU LAVROVA: U Banjaluci na snazi mere NAJVIŠEG stepena bezbednosti! (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U toku su poslednje pripreme za posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Banjaluci. Pripadnici MUP Srpske preduzeće mere prvog, najvišeg stepena bezbednosti na području Istočnog Sarajeva i Banjaluke da bi ova poseta protekla u najboljem redu.

U vreme dolaska i odlaska delegacije biće zabranjeno kretanje motornim vozilima, i ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju, uključujući bicikliste i pešake, na trasi kretanja delegacije od Međunarodnog aerodroma Banjaluka u Mahovljanima do grada od 14.00 do 16.00 časova, kao i od 18.00 do 19.30 časova. Ova zabrana biće na snazi i u ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u delu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića za vrijeme aktivnosti Lavrova.

Obustave na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža biće periodične, od 11.30 do 14.00 časova, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a navode da će sutra biti zabranjen prevoz eksplozivnih materija, kao i saobraćaj za teretna vozila ukupne nosivosti veće od 7,5 tona na području Banjaluke, Laktaša, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

"Predstavnike medija, druge subjekte i građane obaveštavamo da je na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i na trasi kretanja delegacije, zabranjena upotreba dronova", navodi se u saopštenju.

foto: Printscreen/ Youtube

Iz Ministarstva dodaju da predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje svih događaja koji se organizuju povodom posete ruske delegacije, treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju, te da su dužni da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, kao i svi građani.

"Sutra će biti zabranjen rad nekim ugostiteljskim i drugim objektima na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i Laktaša", dodaje se u saopštenju.

foto: Printscreen/ Youtube

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske će od danas u 15.00 časova do sutra dok za tim postoji potreba, pregledati stanove, poslovne prostore i druge objekte koji se nalaze u blizini temelja srpsko-ruskog hrama, pa sa građani mole za razumevanje i saradnju. Građani će na lokaciju temelja srpsko-ruskog hrama moći da uđu iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save, kao i Olimpijskih pobednika do 15.00 časova, a nakon toga isključivo pešačkom zonom iz pravca naselja Borik.

"S obzirom da će se vršiti pregledi na ulazima, građanima se savetuje da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument. Apelujemo da se građani pridržavaju uputstava Ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizovanju posete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije", navodi se u saopštenju. Građanima se savetuje i da izbegavaju otvaranje prozora, izlazak na balkone, krovove zgrada i slično duž trase kretanja delegacije, kao i na mestima iz protokola za vreme boravka ruske delegacije.

foto: Printscreen/ Youtube

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je ranije da poseta Lavrova mora da protekne bezbedno, te da će Policija angažovati dovoljan broj pripadnika, snaga i resursa. Nivo obezbeđenja ruskog šefa diplomatije Lukač je uporedio sa posetama pape Јovana Pavla Drugog i predsednice Saveta federacije ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

Dolazak Lavrova u Banjaluku i posjeta temeljima rusko-srpskog hrama za Policiju i druge službe znači obimne bezbednosne pripreme. Danas će biti zavareni svi šahtovi na trasi kretanja, a građani mogu da očekuju povremene obustave saobraćaja i pojačane kontrole.

"Obezbeđivanje posete podrazumeva sveobuhvatne mere i radnje policije i maksimalno angažovanje policijskih službenika. Biće obustavljen saobraćaj na trasi kretanja štićene ličnosti, koja će čitavom dužinom biti pokrivena policijskim službenicima. Kretanje štićene ličnosti će se nadzirati iz helikoptera, biće izvršen protivdiverzioni pregled trase kretanja, mesta dešavanja i događaja", rekao je Darko Ćulim, direktor Policije Republike Srpske.

Kurir.rs/ Atvbl.com

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track