DODIK O PROTESTIMA PRAVDA ZA DAVIDA ISPRED POLICIJE: Njihov cilj je destabilizacija Republike Srpske, iza njih stoji ambasadorka SAD
Foto: printscreen RTRS

direktno

DODIK O PROTESTIMA PRAVDA ZA DAVIDA ISPRED POLICIJE: Njihov cilj je destabilizacija Republike Srpske, iza njih stoji ambasadorka SAD

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su protesti u Banjaluci organizovani nesumnjivo sa ciljem destabilizacije Srpske i da je u to direktno umešana ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak.

"Direktno ona je uradila to da se podigne atmosfera te vrste i nesumnjivo je jasno da igraju na priču destabilizacije", rekao je Dodik novinarima tokom posete Bijeljini.

On je naveo da je Kormakova sa svojim saradnicima juče bila u Banjaluci, i ukazao da se sve desilo neposredno pred dolazak ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova u Republiku Srpsku.

"Ljudi imaju pravo da protestuju i sve dok je to u okviru zakona, ne urušava slobodu drugih i zakonit rad institucija, to je dio normalnog demokratskog društva", istakao je Dodik.

On je poručio da se neće dozvoliti da "neko poziva vehabije" da dođu u Banjaluku i obračunaju se, navodeći da je to granica ispod koje institucije Republike Srpske neće ići.

"Postupaćemo u skladu sa zakonom. Mi razumemo tragediju, ali ovo je klasična zloupotreba tragedije", upozorio je Dodik.

Prema njegovim rečima, protest nije bio usmeren ka tužilaštvu Republike Srpske, koje ima obavezu da oko toga bude pitano, nego se protestovalo ispred zgrade policije, koja je na drugoj lokaciji.

"Nisu tražili od tužilaštva da radi svoj posao, onda je to neka sasvim druga namera", ocenio je Dodik.

Okupljeni građani oko grupe "Pravda za Davida" juče su protestvovali ispred zgrade Policijske uprave u Banjaluci gde su zahtevali da se reši ubistvo mladića Davida Dragičevića.

Razlog okupljanja ispred PU Banjaluka, kako tvrde okupljeni je incident koji se desio na Trgu Krajina. Naime, jedno lice navodno je vređalo Davora Dragičevića za skupu "Pravda za Davida".

Predsednik Srpske je najavio da će se založiti da stavka za plate tužilaca u budžetu od naredne godine "bude nula". "Pa nek se jave tamo onima koji ih plaćaju, mi ih nećemo plaćati", poručio je Dodik.

Kurir.rs/RTRS Foto: Prontscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja