DODIK ODLIKOVAO LAVROVA U BANJALUCI: Hvala na odbrani Dejtona, hvala i predsedniku Putinu! LAVROV: Jačamo naše veze i saradnju u svim oblastima! (VIDEO)
Foto: Reuters / Dado Ruvić

srdačan doček šefa ruske diplomatije

DODIK ODLIKOVAO LAVROVA U BANJALUCI: Hvala na odbrani Dejtona, hvala i predsedniku Putinu! LAVROV: Jačamo naše veze i saradnju u svim oblastima! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova svečano je dočekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na platou kod temelja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Intonirane su himne Ruske Federacije i Republike Srpske.

Veliki broj građana okupio se u Banjaluci na platou kod temelja Srpsko-ruskog hrama. Sergeju Lavrovu uručena je replika Miroslavljevog jevanđela, fototipsko izdanje najstarijeg pisanog spomenika srpske kulture i duhovnosti.

17.50 - "Potpuno se slažem sa onim što je rekao predsednik Dodik. Nismo mi ti koji pokušavaju da promene Dejtonski sporazum i nismo mi ti koji žele da se održi status protektorata u BIH. Naprotiv, borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona. BIH je priznata kao nezavisna, suverena i samostalna država" istakao je Lavrov.

foto: Reuters / Dado Ruvić

17.45 - Na pitanje o velikom ruskom uticaju u Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio da je o njemu besmisleno pričati s obzirom na okolnosti.

"Kada ovde imate prisustvo vojnih snaga zemalja zapada, a nemate nijednog ruskog vojnika onda je besmisleno pričati o ruskom uticaju. Odbacujem bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju ovde. Imamo zajednički stav: Visoki predstavnik treba da ode i da prestane mešanje u unutrašnje stvari BIH. Mešanje stare američke administracije oličene u liku sadašnje ambasadoke prešlo je svaku meru razuma i ukusa" rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za medije. Više pročitajte OVDE.

foto: Reuters / Dado Ruvić

17.30 Lavrov: Želimo da razvijamo odnose u svim oblastima, pre svega ekonomiji

Sa predsednikom Dodikom razmotrili smo deo razvoja odnosa koji se odnosi na RS. Zalažemo se da se ti odnosi razvijaju u svim oblastima. Rast trgovinske razmene između Rusije i BiH u mnogome određuje ono što se izvozi iz Republike Srpske, pre svega voće i povrće, dodao je Lavrov.

Danas smo detaljno razgovarali o tome da se što pre zatvore pitanja koja bi omogućila da se izvozi meso i mleko odavde na rusko tržište.

Zahvalni smo RS na podršku radu ruskih kompanija, rekao je Lavrov, pomenuvši "Zarubežnjeft", kao i mrežu pumpi. Gasprom već nekoliko godina obezbeđuje isporuku gasa u RS, podsetio je on.

foto: RTRS Screenshot

Decembra prošle godine potpisan je sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku, a računamo da će se taj tečni gas koristiti i u Srbiji, naveo je ruski ministar.

17.25 Dodik: Zahvalni smo za principijelnu podršku Ruske federacije oko implementacije Dejtonskog sporazuma

Srpska je zahvalna Rusiji za principijelan stav u afirmaciji Dejtonskog sporazuma, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Lavrovom.

On je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koji govore o lošem uticaju RF i istakao da je Rusija „naš drug“ i da se odnosi razvijaju u svim pravcim ai da namerava da tako i nastavi. Dodik je takođe rekao da se razgovaralo o daljim planovima i podsetio da je upravo Srpska sprečila da BiH uvede sankcije Rusiji.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Posebno smo zahvalni RF za višegodišnje napore u zaštiti Dejtonskog sporazuma, ali i na zalaganju u SB UN a posebno na tome što je sprečila donošenje rezolucije o genocidnim namerama Srba, rekao je Dodik i zahvalio se u ime Srba i Republike Srpske.

"To pitanje ostaće zapamćeno u istoriji našeg prijateljstva“, dodao je predsednik Srpske.

17.15 Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je ministra spoljnih poslova RF Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici za rad i izuzetne zasluge u jačanju svesti srpskog naroda u borbi za nezavistno i doprinos jačanju odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije.

foto: RTRS Screenshot

16:45 - U Administrativnom centru Vlade RS je u toku sastanak Dodika i Lavrova kojem prisustvuju i delegacije RS i Rusije.

foto: Reuters / Dado Ruvić

16.26 - Ruska delegacije se uputila u predsedništvo RS gde će Lavrov biti odlikovan ordenom Republike Srpske na ogrlici.

16-24 - Lavrov, vladika Jefrem i Dodik su zajedno otkrili ploču koja će biti na jednom od zidova budućeg Srpsko - ruskog hrama u Banjaluci.

16.20 - Dodik se zahvalio i Vladimiru Putinu na "istrajnosti i podršci miru na ovoim prostorima" i podršci Dejtonskom sporazumu. Više pogledajte OVDE.

"Želim da zahvalim predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na pažnji koju nam je uvek poružao", istakao je Dodik.

16.18 - Milorad Dodik se zahvalio Lavrovu između ostalog na tome što je ispunio svoje obećanje i došao da podrži izgradnju ovog hrama.

"Ovaj hram će oplemeniti naše prijateljstvo i učiniti nas još bližim. Ostavićemo ga novim generacijama, i Rusima koji će dolaziti, oni će koristiti ovaj Centar", poručio je Dodik.

foto: Reuters / Dado Ruvić

16.14 - Lavrov je dodao i da nije slučajno da su baš srpski veterani podneli inicijativu za podizanje hrama posvećenog Romanovima. On je istakao da je današnja ceremonija potvrda da naši narodi nastavljaju da jačaju svoje veze i jedinstvo.

16.11 - "Iskrenu zahvalnost onima koji realizuju ovaj važan projekat, a pre svega mislim na rukovodstvo RS i predsednika Milorada Dodika" istakao je Lavrov.

16.08 - Vladika Јefrem uručio Lavorvu kopiju Miroslavljevog jevanđelja.

15.55 - Pozdravnim govorom Lavrova je dočeka episkom banjalučki Jefrem

"U Banjaluci pre nekoliko dana služena je Sveta liturgija u sabornom hramu Hrista spasitelj, a zatim smo osveštali temelje ovoga hrama. Naš srpsko - ruski hram biće posvećen Preobraženju Gospodnjem, Svetoj Porodici Romanov i Svetom Savi", rekao je vladika Jefrem.

foto: prtscr cideo / RTRS

U Banjaluku je prethodno stigao i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je je ranije izjavio da će jedna od tema njegovog razgovora sa ruskim kolegom svakako biti i Kosovo i Metohija.

foto: Video prtscr / RTRS

Lavrov je u Banjaluci na aerodromu dočekan tradicionalnom srpskom dobrodošlicom sa pogačom i soli, a dočekala ga je delegacija na čelu sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Kurir.rs

Foto: Reuters / /Dado Ruvic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track