USTOLIČEN EPISKOP ZAHUMSKO-HERCEGOVAČKI DIMITRIJE: U čin episkopa u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju  uveo ga je patrijarh srpski Irinej
Foto: Printscreen RTRS

novi vladika SPC

USTOLIČEN EPISKOP ZAHUMSKO-HERCEGOVAČKI DIMITRIJE: U čin episkopa u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju uveo ga je patrijarh srpski Irinej

Bosna i Hercegovina -

Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ustoličen je danas u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U čin episkopa uveo ga je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služilo više vladika Srpske pravoslavne crkve, među kojima i mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom.

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog prisustvali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Željka Cvijanoivić i Milorad Dodik
Željka Cvijanoivić i Milorad Dodikfoto: Printscreen RTRS

Liturgiji su prisustvovali i direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnici istočnohercegovačkih opština, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, kao i veliki broj vernika iz svih mesta Hercegovine i primorja.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanovićfoto: Printscreen RTRS

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, arhimandrit Dimitrije izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

Ustoličenje novog episkopa Dimitrija
Ustoličenje novog episkopa Dimitrijafoto: Printscreen RTRS

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi. Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.

Ustoličenje novog episkopa Dimitrija
Ustoličenje novog episkopa Dimitrijafoto: Printscreen RTRS

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine. Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track