BAKIR IZETBEGOVIĆ NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: BiH ceni regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

poruka

BAKIR IZETBEGOVIĆ NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: BiH ceni regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

BiH snažno vrednuje saradnju uspostavljenu unutar regiona Zapadnog Balkana, izjavio je Bakitr Izetbegović odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH u obraćanj

U obraćanju na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, Izetbegović je poručio da će BiH ostati posvećenja unapređenju te saradnje, uključujući i, kako je rekao, saradnju na zajedničkom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Izetbegović je kazao daće BiH nastaviti da podržava multilateralne napore u iznalaženju rešenja koje će osigurati održiv mir za sirijski narod; rešenja koje će ispuniti legitimna očekivanja i izraelskog i palestinskog naroda da imaju dve demokratske države koje će egzistirati jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica u skladu sa međunarodnim pravom.

Koliko god da je, kako je rekao, iznalaženje ovih rešenja političko pitanje, u isto vreme je to i pitanje naše zajedničke humanosti.

"Naša zajednička ambicija da nikoga ne zapostavimo, ozbiljno je ugrožena porastom rizika od radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma. Ova moderna pošast crpi snagu za svoje održanje ne samo iz oružanih sukoba, već i iz društvene i političke nepravde, diskriminacije, marginalizacije i isključivanja, siromaštva i ekonomskih zapreka", naveo je.

Izetbegović je istakao nasilni ekstremizam i terorizam ne poznaju ni fizičke ni virtualne granice. Ekstremisti i teroristi su, dodao je, odlučni u svojim namerama da prave raskole unutar i između društava, ometajući naše napore u održanju mira i sigurnosti, zaštiti ljudskih prava i poticaju održivog razvoja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track