SRBIN PROTIV SRBINA U CIK BiH: Petrić izabran za predsednika, Božičković tvrdi da je prekršen izborni proces!
Foto: Printscreen/ Youtube

10 DANA PRED IZBORE

SRBIN PROTIV SRBINA U CIK BiH: Petrić izabran za predsednika, Božičković tvrdi da je prekršen izborni proces!

Bosna i Hercegovina -

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrala je danas Branka Petrića iz reda srpskog konstitutivnog naroda za novog predsednika CIK-a, ali se tome usprotivo drugi član iz reda Srba, Novak Božičković koji smatra da je takvom odlukom prekršen Izborni zakon.

Odluka o izboru predsednika CIK-a usledila je nakon jučerašnje sednice na kojoj je odbijen Predlog izmene poslovnika o radu te komisije, a koju je inicirao član Suad Aranutović.

Inicijativa se odnosila na prolongiranje izbora novog predsednika i to na mesec dana posle izbora.

Krajem ovog meseca ističe mandat aktuelne predsednice CIK-a Irene Hadžiabdić koja je objasnila da se predsednici CIK-a rotiraju svakih 21 mesec.

Na mesto predsednika CIK-a birao se predstavnik iz reda srpskog konstitutivnog naroda. Naime, u CIK-u sede dva predstavnika iz reda srpskog naroda i to Novak Božičković i Branko Petrić.

Komisija za izbor predsednika CIK-a utvrdila je da su svi glasački listići članova CIK-a važeći te da je najveći broj glasova dobio Branko Petrić.

Branko Petrić
Branko Petrićfoto: Printscreen/ Youtube

Petrić je dobio četiri, a Božičković tri glasa. S obzirom na to da je za izbor predsednika CIK-a potrebno pet od sedam glasova CIK je odmah nakon okončanja zakazao novu sednicu.

Naime, Poslovnik CIK-a kaže da je u slučaju nepostojanja dve trećine glasova CIK dužan na narednoj sjednici izabrati predsednika glasovima većine članova.

Na drugoj sednici koja je održana nakon kratkotrajne pauze većinom glasova potvrđen je izbor Branka Petrića za predsednika CIK-a.

U drugom krugu glasova Petrić je dobio pet, a Božičković dva glasa Petrić će dužnost predsednika CIK-a BiH preuzeti u ponedeljak 1. oktobra.

Božičković smatra da je izborom Petrića za člna CIK BiH prekršen Izborni zakon BiH.

On je od aktuelne predsednice CIK-a Irene Hadžiabdić zatražio da mu dostavi odluku o imenovanju Branka Petrića za predsednika CIK-a.

"Zakon jasno kaže da samo jednom u mandatu član može bit izabran za predsednika CIK-a, a Petrić je već bio predsednik. Svaku odluku koju Sud BiH donese ja ću poštovati. Smatram da je grubo prekršen Izborni zakon BiH", rekao je Božičković članovima CIK-a.

Novinarima je kratko kazao kako će zaštitu prava tražiti na Sudu BiH jer se postavlja pitanje legalnosti.

Novoizabrani predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je da ne zamera članovima CIK-a koji mu nisu ukazali poverenje izražavajući nadu da će CIK u najboljem mogućem redu provesti izbore.

Najavio je da će inicirati izmene zakona i da se nada kako će novi saziv Parlamentarne skupštine BiH imati sluha za vapaj CIK-a.

Kako kaže, predložiće i pilot projekt uvođenja novih tehnologija te insistirati na poštivanju zakona i Ustava BiH.

Kuir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track