DODIK POSLE SASTANKA S PUTINOM: Za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Rusije
Foto: Reuters

SUSRET U SOČIJU

DODIK POSLE SASTANKA S PUTINOM: Za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Rusije

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

"Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške", rekao je Dodik posle sastanka sa Putinom u Sočiju.

Dodik je istakao da je ovo bio važan susret na kojem su razgovarali o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

On je napomenuo da je Putin upoznat sa detaljima o Rafineriji nafte u Brodu gde sa hrvatske strane postoje određeni zahtevi u vezi sa ekologijom, iako je to sve u skladu sa najstrožijim ekološkim propisima EU.

Dodik je napomenuo da je bilo reči o projektu koji Gasprom želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

"Naravno da ćemo kasnije razviti i određene zajedničke aranžmane. Republika Srpska će zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom učiniti sve da izgradnja rusko-srpskog centra ide dinamikom koju diktiraju građevinski radovi, a ne novac", rekao je Dodik.

On je dodao da je razgovarano o izučavanju ruskoj jezika u Republici Srpskoj i o ruskoj pomoći za vreme poplava, kada je to bilo značajno.

"Rusija je spremna da gradimo neke nove kapacitete koji su sada u začetku", rekao je Dodik.

On smatra da je partnerstvo Srpske i Rusije na zavidnom niovu, da nije upereno ni protiv koga, već da se sa partnerima i prijateljima želi saradnja na ekonomskom planu, ali i političko razumevanje.

"Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem", objasnio je Dodik.

Ako postoji šta rigidno, kaže Dodik, postoji strano mešanje kroz skrnavljenje Dejtonskog sporazuma i smanjenje prava Srpske.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track