Najnovije vesti

PROSLAVLJENI REDITELJ EMIR KUSTURICA: Shvatite izbore kao referendum da sačuvate Republiku Srpsku! Ako je odgovor DA glasajte za Milorada Dodika!
Foto: RTRS

POZNATI REDITELJ O GLASANJU U NEDELJU

PROSLAVLJENI REDITELJ EMIR KUSTURICA: Shvatite izbore kao referendum da sačuvate Republiku Srpsku! Ako je odgovor DA glasajte za Milorada Dodika!

Bosna i Hercegovina

Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da se u zaokruživanju imena na predstojećim izborima u Republici Srpskoj treba rukovoditi osećanjima, te da ovaj put izbore treba shvatiti kao referendum čije je pitanje - "Da li želite da sačuvate Republiku Srpsku".

"Ako je odgovor 'DA' onda upišite Milorad Dodik i Željka Cvijanović, jer negativan odgovor ili biranje protivkandidata vodi u naručje Bakira Izetbegovića i njegovog nakaradnog poimanja sekularne države i majorizaciju, koju on sada pokušava da izvede nad Hrvatima preko poletarca Željka Komšića", istakao je Kusturica u poruci građanima Republike Srpske uoči izbora.

On je u naglasio da će u nedelju, 7. oktobra glasati za Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

"Ne samo zato što mislim da je Milorad najveštiji političar u BiH. Republika Srpska, vođena njegovom rukom, bez pravog pristupa svetskom finansijskom kapitalu pokazuje rezultate održive regije i sposobnost da upravlja svojom budućnošću", ocenio je Kusturica.

Naglasivši da Dejtonski sporazum nije nastao samo kao posledica građanskog rata sa etničkim motivima u BiH, nego je bio i regionalizacija BiH, Kusturica je naveo da su regije sudbina Evrope čak i velikih zemalja koje čine Uniju, jer srpski narod koji će glasati u nedelju nije poistovećen jedino sa Dodikom i našom kulturom i verom, nego i sa regionalnom državom, te vidljivim simptomima civilizovanog, građanskog durštva.

"Dodik ne ruši Federaciju, tamo se 'tuče' (Dragan) Čović sa (Željkom) Komšićem dok ovaj potonji pomaže Bakiru Izetbegoviću da stvori građansku državu a to ne može drugačije nego Bošnjačkom majorizacijom Hrvata! Šta će biti kada prebroje listiće i kada posle izbora budu shvatili da ne vide na isti način izborni zakon!? Čović i Komšić? Kako oni misle da naprave državu koju bi predstavljao čovek izrazito islamske orijentacije, sa Komšićem, koji liči na poletarca čije veze sa Stejt departmentom su čvrste ali su mu tanke sa Hrvatima, građanima BiH! A Izetbegović nikada neće odustati od građanskog društva jer ga nikada neće ni praviti", istakao je Kusturica.

"Šta mogu da čine građani i seljaci u Republici Srpskoj? Da se prvo sete Banjaluke od pre petnaest godina i uporede je sa ovom danas, da imaju veća primanja od Rumuna, da prebroje kilometre modernih saobraćajnica, da prebroje bolnice koje su napravljene, i da shvate kako je to napravio domaćin Milorad Dodik i njegovi ljudi. Da se, pre zaokruživanja Dodika i Cvijanovićeve, sete one rulje koja je pre nekoliko godina zapalila zgradu Predsedništva BiH i najavila novo proleće. Nije to bio ni prvi ni poslednji pokušaj prevremenog uvođenja proleća. Koliko smo već gledali u svetu političkih prevrata i proleća, posle kojih je nastupila zima a ne leto", upozorio je Kusturica.

Kada se bude zaokruživalo ono što treba, kaže on, moramo imati na umu propali 5. oktobar u Beogradu i setiti se onoga što nam ne treba - obojene revolucije u Ukrajini u kojoj je goreo Majdan, a snajperisti dovedeni sa strane zapalili vatru i ubijali ljude, pa je posle toga buknuo rat u Ukrajini...

"Јedan rat je iza nas, ne treba nam novi. Treba ga izbeći, a vreme u kojem živimo pred nas će postavljati velike, nekada nerešive probleme i nećemo ih rešiti bez naše regionalne države. Јer kada je nismo imali padali smo pod nož", poručio je Emir Kusturica građanima Republike Srpske uoči izbora koji će biti održani u nedelju, 7. oktobra.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...