Najnovije vesti

STRUČNJAK ZA TERORIZAM UPOZORAVA Galijašević: Ovo su najrizičniji izbori! Zapad želi krvoproliće na banjalučkim ulicama, kako bi se u haosu nametnuli vlast Republici Srpskoj!
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

rizični sati u SRPSKOJ

STRUČNJAK ZA TERORIZAM UPOZORAVA Galijašević: Ovo su najrizičniji izbori! Zapad želi krvoproliće na banjalučkim ulicama, kako bi se u haosu nametnuli vlast Republici Srpskoj!

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Dva dana pred održavanje opštih izbora u BiH, u Banjaluci se održavaju dva skupa - Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i koalicija okupljena oko te stranke imaju završnu predizbornu konvenciju, dok će grupa građana "Pravda za Davida" istovremeno održati svoj skup na Trgu Krajina.

Tom antivladinom protestu na Trgu Krajina, prema vestima i najavama, prisustvovaće mnogi iz cele BiH, kao i aktivisti opozicionog Saveza za pobedu (SzP, donedavno Saveza za promjene), koji su svoj predizborni miting u Banjaluci, zakazan za 5. oktobar, otkazali kada je MUP Republike Srpske otkrio da je bombu na poslovnu zgradu banjalučkog "Agrama" ispalio upravo aktivista jedne od stranaka okupljene u SzP.

 

Prema nezvaničnim izvorima iz Banjaluke, aktivisti SzP pozvani su da se pridruže protestu "Pravda za Davida", dok je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio da će se na to okupljanje sliti i navijačke i huliganske grupe iz Federacije BiH.

 

Mediji u Republici Srpskoj takođe objavljuju podatke da su se i pojedini ratni komandanti i veterani Armije BiH, predvođeni Samirom Celom Sadikovićem, Ramizom Hrnjićem i Hamzom Krkalićem, pridružili pokretu „Pravda za Davida“ u nameri da nasilno obore vlast u Srpskoj prema scenariju uvežbanom na kijevskom Majdanu. Otkako je BiH izašla iz rata, ovo su najrizičniji izbori, smatra stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

 

"Model koji je primenjen u Ukrajini sa izvođenjem nasilja očito je matrica za predizborni i sam izborni tok. Sa druge strane, makedonski scenario je matrica postizbornog toka", kaže Galijašević,

 

"Ako ne uspete da ostvarite nasilje koje bi dalo politički rezultat, ponovo bi se išlo na opciju delovanja preko 'Pravde za Davida', koja bi prisilila pobedničku stranu, uz pomoć međunarodnih medijatora, ili da ide na ponavljanje izbora, ili da pravi neprirodne koalicije, ili da pravi ustupke koji bi, u principu, bili na štetu Republike Srpske".

 

Zapad želi krvoproliće na banjalučkim ulicama, kako bi se u jednom haosu, uz pomoć stranaca nametnula vlast Republici Srpskoj, smatra Galijašević.

Prema Galijaševićevim rečima, sve je uvezano sa širim geopolitičkim interesima: "Britanci ovde više nisu tajno. Kada ste ovde javno, a prozivani ste, to nije samo beskrupuloznost već jasna politička odluka da se slomi Republika Srpska".

 

Mnogi ratni komandanti tzv. Armije BiH i pripadnici tajne službe Alije Izetbegovića, među kojima ima i onih koji su, prema Galijaševićevim rečima, učestvovali i u ratnim zločinima, već se nalaze u funkciji blaćenja Republike Srpske i namere da ostvare ono što nisu uspeli da ostvare u ratu.

 

Iako je predviđanje budućnosti nezahvalan posao, Galijašević smatra da do ukrajinskog scenarija u Banjaluci neće doći. Prvo, kako kaže, MUP Republike Srpske neće dozvoliti razvoj takvog scenarija, a sa druge strane i skup pristalica SNSD-a i Milorada Dodika, koji se danas okupljaju u Banjaluci, preduprediće nemire. Oni su, prema njegovim rečima, protivteža svim namerama da se vlast u Republici Srpskoj ugrabi na ulici.

 

Kurir.rs/RTRS

Foto printscreen RTRS

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...