RUSKA BANKA BRANI DODIKOVOG SINA: Dokumenti kojima bosanski mediji dokazuju postojanje računa sa milionima maraka su falsifikovani (VIDEO)
Foto: Saša Pavlić

loše odrađeno

RUSKA BANKA BRANI DODIKOVOG SINA: Dokumenti kojima bosanski mediji dokazuju postojanje računa sa milionima maraka su falsifikovani (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Shodno izvršenim analizama i prikupljenim informacijama te potvrdama koje smo dobili, smatramo da je dokument lažan, saopštava služba za komunikacije Sber banke nakon što je BN portal objavio dokument koji navodno prikazuje stanje računa Igora Dodika u Sber banci u Rusiji.

"Shodno izvršenim analizama i prikupljenim informacijama i potvrdama koje smo dobili, smatramo da je dokument lažan", kažu iz Sber banke.

ATV je u posedu originalnih dokumenta koji su upotrebljeni u svrhu diskreditacije sina predsednika Milorada Dodika. Јedan originalni dokument glasi na ime Vladimira Јevgeneviča Čašina iz Tomska iz Sibira koji je više od tri i po hiljade kilometara udaljen od Moskve. Јoš tri dokumenta, koji su u posedu ATV-a, korišćeni su kako bi se napravio jedan lažni na ime Igora Dodika.

Sve to, utvrdila je stručna ekspertiza u Sber banci. Kao osnov za lažiranje dokumenta, iskorišten je ugovor koji je firma Vladimira Јevgeneviča Čašina Kristal - sklopila sa Sber bankom još 2007. godine.

Ime "Kristal" je izbrisano i u lažnom dokumentu ubačeno ime firme -"Fruit eko" iz Laktaša.

Da se radi o falsifikatu, potvrđuje i analiza koju su izvršili stručnjaci, nema sumnje, kažu veštaci, da je tekst nekog dokumenta korigovan. Netačno je ime bankara koji je otvorio račun klijentu. To ime je u ženskom, a ime po ocu u muškom rodu.

Na kraju prvog dokumenta, piše i adresa firme za stanogradnju iza koje navodno stoji Igor Dodik. Na toj adresi, nalaze se samo stambene zgrade.

Prema važećem ruskom zakonodavstvu, firma ne može da se otvori i registruje u stambenom kompleksu. Igor Dodik poručuje da je sve ovo potvrda da je sve što je danas objavljeno na portalu BN televizije, notorna laž.

"Meni je stvarno žao što postoje ljudi koji se bave ovakvim stvarima, montažama i koji, pritom, to vrlo nevešto rade. Јa želim da kažem da je ovo jedna bezočna laž o meni i mojoj porodici koju pokušavaju već duže vreme da oblate. Јa ću svakako da iskoristim svoje pravo i da tužim sve one koji su to izmislili i koji su preneli ovu informaciju. Odlučno još jednom demantujem sve navode koji su se pojavili danas mene i računa u Rusiji", kaže Dodik.

Štedni račun je jednako sporan, utvrdili su u Sber banci jer pečat koji je na lažnom dokumentu banka ne koristi već godinama. Radi se o potvrdi o stanju štednog računa, na kome ima oko 17 miliona maraka. Na jednom te istom papiru koji je lažiran, navedena su tri različita računa koji se ne poklapaju ni sa brojem koji je naveden u lažiranom ugovoru o otvaranju računa.

Stručnjaci koje smo pitali zaključuju da nigde nema ni potpisa klijenta, ni u ugovoru ni u potvrdi, tako da je jasno da su lažirani, a da je falsifikat jako lošeg kvaliteta i amaterski urađen.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Saša Pavlić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track