Najnovije vesti

SRPSKA ODABRALA PREDSTAVNIKE SVIH NIVOA VLASTI! U SNSD POBEDNIČKA ATMOSFERA Dodik: Pobeda je čista kao suza! Moja deviza će biti Srpska pre svega (VIDEO)
Foto: Printscreen Prva TV, ATV/SRNA

SVE OČI UPRTE U BIH

SRPSKA ODABRALA PREDSTAVNIKE SVIH NIVOA VLASTI! U SNSD POBEDNIČKA ATMOSFERA Dodik: Pobeda je čista kao suza! Moja deviza će biti Srpska pre svega (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Na biralištima širom Bosne i Hercegovine, koja su bila otvorena od 7.00 ujutro do 19.00, građani su izabrali predstavnike na svim nivoima vlasti. Na izborima se glasalo za  72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata, a pravo glasa imalo je 3.278.908 građana.

01.09 - Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović proglasila je izbornu pobedu.

 

Ona je prvo navela da je razlika između nje i Govedarice 28.500 glasova, a zatim da je dostigla 30.000 glasova više u njenu korist.

 

- Ta razlika je već sada jasno vidljiva i nedostižna - rekla je Cvijanovićeva i zahvalila svima na podršci.

 

- SNSD radi za jaku Republiku Srpsku - poručila je ona.

 

foto: RTRS

00.45 - U štabu SNSD-a uveliko se slavi, a Milorad Dodik se dohvatio mikrofona i zapevao pesmu „Ne može nam niko ništa".

 

00.16 - Centralna izborna komisija saopštila je da je Milorad Dodik osvojio 55 odsto glasova, a Mladen Ivanić 47 odsto.

 

U Federaciji na osnovu 48 odsto obrađenih glasova, Džaferović iz SDA je osvojio 38 posto glasova na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kandidat SDP-a Denis Bećirović 33,40 odsto, a kandidat SBB-a Fahrudin Radončić 12,35 odsto glasova.

 

foto: EPA

Na izborima za hrvatskog člana Predsedništva kandidat DF-GS Komšić je osvojio 49,47 odsto, a kandidat HDZ-HNS Dragan Čović 38,66 odsto.

 

00.14 - Kandidat Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je još rano proglašavanje pobede, navodeći da će insistirati na prebrojavanju svih glasova.

 

Ivanić je kazao da "postoje velike nelogičnosti, posebno na području Zvornika i još nekih opština u toj izbornoj jedinici".

 

On je kazao da na prebrojanih 520.000 glasova Dodik ima 30.000 glasova više.

 

foto: SRNA

23.36 - Kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je pobedu na izborima.

 

- Na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta, ja sam osvojio 330.890 glasova - rekao je Dodik.

 

Kada je reč o kandidatu SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željki Cvijanović, Dodik je naveo da je na osnovu 40 odsto obrađenih biračkih mesta, Cvijanovićeva osvojila 54,1 odsto ili 125.118 glasova, a kandidat SzP Vukota Govedarica 45,8 odsto ili 105.889. glasova.

 

- Ovo je najvažnija pobeda za Republiku Srpsku, za SNSD. Ovo je osma pobjeda SNSD-a u kontinuitetu - istakao je Dodik i zahvalio koalicionim partnerima.

 

foto: printscreen ATV/Srpskainfo.com

On je istakao da je neposredno pre večerašnjeg obraćanja razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je s radošću primio rezultate izbora u Srpskoj.

 

Prema njegovim rečima, Ivanić je kažnjen zbog kalkulantske i podaničke politike prema Zapadu.

 

- Zalagaću se za poziciju Republike Srpske i moja deviza će biti Srpska pre svega. Odbacivaću svaku vrstu nametanja. Ne zanima me ko su izabrani članovi iz druga dva naroda i ne kalkulišem sa tim. Kalkulišem samo sa podrškom mog naroda - rekao je Dodik.

 

On je istakao da u Predsedništvo BiH ide kao predstavnik srpskog naroda i da će mu položaj srskog naroda i Srpske uvek biti prioritet.

 

Dodik je izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni njihovim radom, te se nada da će opravdati ukazano poverenje.

 

foto: RTRS

On je podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

 

- I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede, rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama I istkao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

 

- Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH, kazao je Dodik.

 

23.10 - Stranka demokratske akcije (SDA) je objavila nove rezultate glasanja za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine posle obradjenih skoro 600.000 glasova u Federaciji BiH. Prema rezultatima glasanja koje iz minute u minutu objavljuje SDA, njihov kandidat za člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 40,4 odsto glasova.

 

Što se tiče kandidata za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u vodjstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji je osvojio, prema rezultatima koje ima SDA, više od 70 odsto glasova.

Kandidat HDZ-HNS Dragan Čović osvojio je 21 odsto.

 

23.07 - Predsednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD Igor Radojičić rekao je da je izlaznost u Banjaluci oko 60 odsto, te da SNSD pobeđuje u najvećem gradu Srpske. Naveo je da je prebrojano 95.000 glasova, da je Dodik osvojio 51 odsto, a Ivanić 49 odsto.

foto: printscreen RTRS

23.00 - SNSD saopšio  da je na osnovu 28,18 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović osvojila 80.765 glasova, a kandidat SzP Vukota Govedarica 64.368 glasova.

 

22.41 - Dragan Čović u trci za hrvatskoga člana Predsedništva BiH dobio oko 75 posto hrvatskih glasova.

 

22.12 - Prema podacima SNSD-a, nakon obrađenih 17 odsto biračkih mesta, Željka Cvijanović je osvojila 35.581, a Govedarica 29.637 glasova.

 

22.11 -. Prema podacima SDS-a, na osnovu 20 odsto obrađenih glasova, Govedarica je osvojio 53 odsto, a Cvijanovićeva 45 odsto.

foto: printscreen SNSD

22.10 -  SNSD - Na osnovu 73,97 odsto obrađenih biračkih mesta, Dodik osvojio 263.036, Ivanić 209.914 glasova.

 

22.05 -  PDP - Branislav Borenović saopštio je da je Ivanić osvojio 49,5 odsto glasova, a Dodik 46,7; Prebrojano nešto više od 351.000 glasova.

 

22.00 - Milorad Dodik uskoro će da proglasi pobedu. Predsednik Dodik je osvojio 256.000 glasova, a negov protivkandidat 200 hiljada glasova.

foto: printascreen SNSD

21.28 - Na području Banjaluke glasalo je 59,59 odsto birača, potvrđeno iz Gradske izborne komisije.

 

21.27 - Na  pet odsto prebrojanih biračkih mesta za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović je osvojil 56 odsto glasova.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

21.26 -  Izlaznost na danas održanim opštim izborima u Bosni i Hercegovini bila je 53,56 odsto, izjavio je predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić. On je na prvoj konferenciji za štampu održanoj po zatvaranju birališta, rekao da su preliminarni podaci koji se kasnije mogu promeniti kada stignu podaci o glasanju putem pošte.

 

21.14 - CIK je saopštio da su sva biračka mesta zatvorena na vreme i da je izlaznost u BiH 50 odsto, a u Republici Srpskoj 52 odsto.

foto: printscreen ATV/Srpskainfo.com

21.00 - Na 39 odsto obrađenih biračkih mesta predsednik Milorad Dodik je osvojio 57 odsto glasova. Predsednik Dodik već je osvojio 120 hiljada glasova.

 

20.59 - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je večeras da će ta stranka, na čijem čelu je Milorad Dodik, uskoro proglasiti pobedu. Kovačević je najavio dolazak kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Izborni štab u Banjaluci.

20.53 -  Atmosfera u Izbornom štabu SNSD je pobednička, a portparol te stranke Radovan Kovačević kaže da je lider te stranke Milorad Dodik praktično već novi član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

 

Prema prvim rezultatima, kaže Kovačević, na osnovu do sada prebrojanih 20 odsto glasačkih listića, Dodik vodi sa 58 odsto glasova građana RS.

Prema rečima Kovačevića, protivkandidat Mladen Ivanić ima oko 40 odsto glasova. Kovačević je zahvalio I čestitao svim građanima koji su izašli na izbore I glasali za kandidate SNSD, s obzirom na to da je ovo, kako je rekao, bila jedna od najprljavjih kampanja.

20.42 - Na dvadeset odsto prebrojanih glasova Milorad Dodik ima oko 58,8 odsto, a Mladen Ivanić oko 40 odsto osvojenih glasova, saopštio je Radovan Kovačevic iz SNSD.

 

20:25 - U Banjaluci je na izbore izašlo 54,39 odsto, kažu iz GIK. Izlaznost na izbore u Bijeljini je 56,90 odsto ili 60.000 birača, rekla je novinarima član Gradske izborne komisije /GIK/ Dijana Savić Božić.

20.23 -  Na tri hiljade prebrojanih glasova u Banjaluci Milorad Dodik vodi sa 66 odsto, prema izvoru iz SNSD-a Banjaluka.

foto: printscreen ATV

19:50  - Prema podacima Izbornog štaba SNSD u Nevesinju u ovoj opštini na uzorku od jedne trećine glasačkih mjesta kandidat SNSD za člana Predsedništva BiH, Milorad Dodik, osvojio je 65 odsto glasova.

19.55 - Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je da je izlaznost na današnjim izborima od 50 do 55 odsto, da je na istom nivou kao i na prethodnim, i naglasio da ova stranka očekuje ubedljivu pobedu kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

19.45 -  Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je predsednica izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić. Koverte sa biračkim materijalom biće poslate diplomatskom poštom u BiH, gde će glasovi biti prebrojani u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u Sarajevu

 

19.00 - Biračka mesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19.00 časova. U sedam sati bilo je otvoreno pet i po hiljada biračkih mesta.  

 

18.40 - Dodik o izborima

foto: printscreen YT

Očekujem da moja koalicija osvoji oko 70 odsto glasova, a moja stranka oko 40 odsto. Vjerujem u veliku pobjedu, i moju i Željke Cvijanović. Da nije nepristojno, već sada bih proglasio pobjedu, ali sačekaćemo do večeras da to uradimo i formalno, kaže Milorad Dodik u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik.

 

17.08 - Izlaznost do 15 sati

 

Na opštim izborima u BiH do 15 časova glasalo je 37,21 odsto birača, rekao je predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

 

Petrić je novinarima u Sarajevu rekao da je do 15 časova u Republici Srpskoj na izbore zašlo 41,81 odsto birača.

 

16.47 - Glasanje na biračkom mestu u bijeljinskom naselju Tombaku prekinuto je danas u 13.50 časova, jer je osoba N.Č. namerno oštetila glasačku kutiju. Glasanje je nastavljeno u 15 sati.

foto: Beta/Svetlana Dojčinović

16.15 - Do 15 časova u Trebinju je na birališta izašlo 49 odsto  birača, a prema ovom preseku, najveća izlaznost je na biračkom mestu 10, u Mesnoj zajednici Gorica, saopšteno je iz Gradske izborne komisije Trebinje.

 

16.00 -  Izlaznost birača do 15 časova

 

Na području Zvornika do 15 časova glasalo je 20 304 birača, odnosno 40,38 odsto od ukupno upisanih u birački spisak.

 

Na području Prijedora glasalo je 27.048 glasača ili 32,38 odsto. U Trebinju 49 odsto upisanih birača, u opštini Pale 49,74 odsto, u Istočnom Novom Sarajevu 49,79 odsto, u Bijeljini 39,71 odsto.

foto: Reuters

14.45 - I zatvorenicima omogućeno da glasaju

 

U Kazneno-popravnom zavodu na Tunjicama Kod Banjaluke i ovih izbora organizovano je glasanje za lica koja su tamo smeštena.

foto: ATVBL

Pravo na glasanje omogućeno je u krugu Zavoda tako da svi svi zatvorenici imaju priliku da obave svoju građansku dužnost. Više pročitajte OVDE

 

13.17 - Stanje bezbednosti na glasačkim mestima, kao i na području cele Republike Srpske, je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabeležena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Više o tome pročitajte OVDE.

 

12.43 - U Beogradu je svoje glasačko pravo iskoristilo svega 5 odsto upisanih birača za izbore u BiH.

foto: RTRS

 

12.20 - Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, glasao je sa suprugom u Domu Kulture u Laktašima. Dodik je na glasanje došao vidno raspoložen i rekao da je srećan narod koji može da bira vlast na demokratskim izborima.

 

12.09 - U ambasadi BiH u Australiji završeno je glasanje državljana BiH s pravom glasa, a u Čikagu, u SAD, još nije ni počelo.

12.05 - U Bijeljini je otvoreno 147 biračkih mesta, a pravo glasa ima 108.300 birača, rekla je Srni član Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić. Ona je navela da je  na nekoliko biračkih mesta bilo kašnjenja zbog nedolaska članova biračkih odbora ili zbog brojanja glasačkih listića.

 

12.00 - Predsednik NDP Dragan Čavić rekao je da očekuje da ova stranka nakon današnjeg glasanja na opštim izborima ostane parlamentarna stranka. Više pročitajte ovde.

foto: atvbl.com

 

11.58 - Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić glasao je na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Prijedoru i zjavio je da očekuje fer i korektne izbore i veliki odziv građana.

 

"Očekujem da se nakon izbora u mirnoj atmosferi formira vlast i da ta vlast počne da sprovodi ono što je u predizbornoj kampanji i obećala", rekao je.

 

foto: SRNA

11.36 - Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, glasao je danas na opštim izborima u Banjaluci. Ivanić je glasao na izbornom mestu u Školi učenika u privredi Banjaluka. Više o tome ovde.

foto: ATV

11.15 - Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović glasala je u Školi za osobe sa oštećenim sluhom u Banjaluci. Ona je istakla da je danas dan demokratije. Više o tome pročitajte ovde.

 

foto: Facebook/Vukota Govedarica

10.58 - Pravo glasa na opštim izborima u BiH i Republici Srpskoj iskoristio je Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobedu. On je na svojoj stranici na Fejsbuku rekao da je današnji dan praznik demokratije u Srpskoj.

 

foto: Printscreen Prva TV

10.50 - Biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu, jedino u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, otvoreno je u 7.00 časova, potvrdila je predsednica  izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić. Ona je dodala da je registrovano 60 glasača za glasanje u odsustvu. 

 

foto: Printscreen ATV

10.34 - Potpredsednik Narodne skupštine Srpske, Nenad Stevandić, glasao je u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Banjaluci.

 

foto: RTRS

10.10 - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović glasao je u banjalučkoj Ekonomskoj školi. Više o tome ovde.

foto: Printscreen ATV

10.05 - Biračko mesto u Miljevini otvoreno je u 8 časova, pa će glasanje trajati do 20 časova, potvrdio je Srni predsednik Opštinske izborne komisije Foča Branimir Radović. Ovo biračko mesto nije na vreme otvoreno zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva.

 

Na 36 biračkih mesta u Foči pravo glasa ima 17.067 birača.

 

09.42 - Na izbornom mestu u Banjaluci glasala je Natalija Trivić, potpredsednica Ujedinjene Srpske.

foto: Facebook

09.20 - Na području opštine Čelinac tri redovna biračka mesta otvorena su sa zakašnjenjem, dok su ostala 24 otvorena na vreme, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić i objasnio da se kasnilo zbog nestanka struje. Savičević kaže da na 27 redovnih biračkih mesta pravo glasa ima 15.480 građana, 244 birača su prijavljena za glasanje putem pošte, a angažovana su i tri mobilna tima.

foto: Printscreen ATV

09.05 - Iz Gradskog biračkog odbora Banjaluka ATV-u je potvrđeno da glasanje u Banjaluci uglavnom protiče bez problema. Na platou Manjače se kasnilo sa otvaranjem biračkog mesta jer se čekalo da stigne jedan član odbora iz Banjaluke, a na nekim glasačkim mestima se malo duže utvrđivalo stanje glasačkog materijala.


U Banjaluci je registrovano više od 190 hiljada birača koji će glasati na 270 biračkih mesta.

08.48 - Na ovim izborima učestvuje 30 političkih subjekata više u odnosu na prethodne opšte izbore.

foto: Fonet/AP

08.30 - Prvi sati glasanja protiču u redu, a iz Izborne komisije podsećaju glasače da su dužni da na biralište ponesu identifikacioni dokument – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

 

08.00 - Na izborima za članove Predsedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

foto: Fonet/AP

07.30 - Građani BiH biraju članove Predsedništva BiH, predstavnike za Predstavnički dom BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Predsednika i Potpredsednika Republike Srpske, i predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji BiH.

 

07.00 - Birališta su zvanično otvorena. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597. Biračka mesta zatvaraju se u 19 časova do kada traje i izborna tišina

 

 

Za Predsedništvo BiH prijavljeno je 15 kandidata: Šest kandidata iz reda bošnjačkog naroda: Mirsad Hadžikadić (Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP BiH) i Amer Jerlagić (SzBiH).

 

Pet kandidata iz reda hrvatskog naroda: Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB), Dragan Čović (HDZ BiH), Boriša Falatar (DF), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF).

 

 

Četiri kandidata iz reda srpskog naroda: Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Mladen Ivanić (koalicija Savez za pobjedu), Milorad Dodik (SNSD) i Gojko Kličković (Prva SDS).

 

foto: Profimedia

 

Za predsednika i potpredsednike Republike Srpske prijavilo se ukupno 37 kadidata, od čega su 21 nezavisni kandidati. Na izbornim listama će se naći imena 7.497 osoba koje žele biti deo vlasti, a kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 518 mandata.

 

Kurir.rs/Tanjug/RTRS/ATV

Foto: Fonet/AP, ATV/SRNA, RTRS, Printscreen Prva TV

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...