DODIK: Zastupaću Srbe u Predsedništvu, ali neću dozvoliti da Hrvati budu majorizovani
Foto: RTRS

OPREDELJEN ZA MIR

DODIK: Zastupaću Srbe u Predsedništvu, ali neću dozvoliti da Hrvati budu majorizovani

Bosna i Hercegovina -

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na ovoj funkciji najpre predstavljati Srbe, koji su ga izabrali na izborima, ali da neće dopustiti da bilo koji narod, uključujući hrvatski, bude majorizovan i da budu donete bilo kakve štetne odluke za njegov politički status.

Dodik je rekao da je njegova politika poštivanje Dejtona i Ustava i dodao da se treba vratiti temeljima iz Dejtona, ukoliko se ne može napraviti novi dogovor.

"To bi povratilo i poziciju hrvatskog naroda koju je izgubio 2001. godine, kada je uništen hrvatski koncept", rekao je Dodik i dodao da to podrazumeva povratak načina odlučivanja u kome se ne mogu bez relevantnih glasova Hrvata donositi odluke na bilo kom nivou.

Dodik je rekao da je osnovna greška hrvatske nacionalne politike bilo to što nisu postavili jasne uslove za nacionalni temeljni interes hrvatskog naroda.

"BiH će biti ili neće zemlja tri konstitutivna naroda. Mi smo opredeljeni za mir, ali dominacije sigurno neće biti", istakao je on.

Dodik kaže da ima utisak da se međunarodna zajednica prvi put zabrinula nakon "slučaja Komšić" i da je zanimljivo da baš sada traže izmene Ustava i Izbornog zakona u skladu sa presudom Ljubić, jer se boje homogenizacije hrvatskog biračkog tela.

Prema njegovim rečima, lider HDZ BiH Dragan Čović je nadglasan na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH, ali da to ne znači da je izgubljena hrvatska politička pozicija.

"Naprotiv, ako se pokuša dodatno nešto rigidno nametnuti imaćemo eskalaciju. U slučaju da međunarodna zajednica ipak uspe da umiri Hrvate za nekoliko godina hrvatskom pitanje biće puno teže pokrenuti", rekao je Dodik.

Dodik naglašava da se mora odustati od koncepta BiH kao unitarne države, jer je Ustav jasan i jedino što se može napraviti je ojačati konstitutivnost naroda u procesu donošenja odluka.

On je istakao da status kandidata za članstvo u EU za njega nikada nije bio upitan, ali to znači da na ovom putu ne treba da bude ni visokog predstavnika, ni sudija Ustavnog suda.

"Neprihvatljivo je da međunarodna zajednica stalno drži leđa bošnjačkoj strani i njihovim zahtevima. To je bilo na štetu Srba i Hrvata. To vreme prolazi, ali Bošnjaci zadržavaju isti gard", dodaje Dodik.

On je ponovio da će biti protiv Komšićeve tužbe za pelješki most, jer je to, kako je rekao, suvereno pravo Hrvatske.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se odrekne Republike Srpske i po koju cenu, Dodik je rekao to sudbinsko pitanje o kome se ne može uopšte razgovarati.

"Samo u tom okviru možemo ovde živeti. Ako se smanji uloga Republike Srpske, mi smo svesni da ovde neće biti Srba. Možda neko na to računa kako bi naselili Arape i muslimane koji sada migriraju", rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne može da razume da je Evropa htela da izbegne mogućnost stvaranja muslimanske države u svojim nedrima, a da se sada ta politika modifikuje.

Kurir.rs/ RTRS/ Vecernji.ba

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja