Najnovije vesti

ALARMANTNO! BOSNA PUNA NELEGALNOG I JEFTINOG ORUŽJA: Na svakom ćošku može da se kupi sve od pištolja do zolje! Bombe prava bagatela samo 10 evra! (FOTO)
Foto: MUP

zabrinjavajuće

ALARMANTNO! BOSNA PUNA NELEGALNOG I JEFTINOG ORUŽJA: Na svakom ćošku može da se kupi sve od pištolja do zolje! Bombe prava bagatela samo 10 evra! (FOTO)

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini nelegalno naoružanje nalazi se na svakom ćošku. Podzemlje ne mora da se mučiti prilikom nabavke pištolja, pušaka i bombi, jer su im lako dostupni i jeftini.

Dileri oružjem u BIH imaju u ponudi kompletan arsenal pešadijskog naoružanja, od automatskih pušaka do pištolja. Kod njih mogu da se nabavi i mnogo razornije oružje poput zolja i ručnih bombi, koje su takođe često korišćene prilikom obračuna zaraćenih kriminalnih grupa.

 

Kako je otkrio jedan iskusni operativac MUP Kantona Sarajevo, ručna bomba na ulici može da se kupi za 10 evra!? Automatska puška kalašnjikov mađarske proizvodnje može da se nabaviti za samo 75 evra, a onaj ruske proizvodnje za 150. Karabin sa optikom košta od 250 do 500 evra.

 

Isti izvor otkriva da se cene pištolja kreću od 50 evra pa naviše, u zavisnosti od toga koja je marka i u kakvom je stanju. Ovaj policajac navodi da su pištolj „Crvena zastava“, takozvana sedmica, i tetejac ređi na ulici i koštaju od 250 do 300 evra. Škorpion proizveden u Kragujevcu “Crvena zastava” košta 150 evra, a isti model češke zbrojovke je nešto skuplji. Hekler koji je ređi i koriste ga ozbiljniji kriminalci može da se kupi za 500 evra. Zolja košta 100 evra, a prigušivač za pištolj 50 evra.

foto: Printscreen Avaz.ba

Posle nesrećnog rata, upozorava Mićo Letić, dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ostalo je na desetine hiljada pušaka, pištolja, bombi...

 

"Velike količine tog oružja idu iz BiH, a njihove cene su zaista mizerne. Nabavlja se iz zemalja u regionu, između ostalih Srbije, a najviše ga ima u Republici Srpskoj i uglavnom ga kupuju ljudi iz kriminalnog miljea. Ali, isto tako zabrinjavajuća je situacija i u Federaciji BiH, konkretno na području Kantona Sarajevo, gde ne prođe nedelja, a da se ne desi neka pucnjava", kaže Letić.

 

On tvrdi da posebno zabrinjava činjenica da ilegalnog oružja najviše ima u porodičnim kućama, najčešće u kojima stanuju i deca.

foto: Printscreen Avaz.ba

Bosanskohercegovačka javnost ostala je šokirana u januaru 2017. kada je u sarajevskom naselju Sokolje E. H. (15), čisteći očevu lovačku pušku, ispalio smrtonosan hitac sebi u glavu. To je samo jedan od mnogih slučajeva gde su nedužna deca otišla poginula ili ostala invalidi zbog nelegalnog oružja koje njihovi roditelji drže u kući, navodi inspektor Letić.

 

Kod nas, a i u svetu najrasprostranjenije vatreno oružje je automatska puška kalašnjikov. Reč je o jurišnoj pušci, koja je proizvedena u više primeraka nego ijedno drugo pešadijsko oružje na svetu. Laka dostupnost, ali i korišćenje ovog oružja, uz podatak da joj nijedan vremenski ili drugi uslov ne može skoro ništa, dali su joj epitet besmrtne puške. Nažalost, kao takva, često se nađe u rukama dece, što obično bude kobno. Frapantna je činjenica da je do sada proizvedeno između 70 i 100 miliona kalašnjikova.

 

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto ilustracija MUP

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...