MINISTARSTVO BiH ODLUČILO: Migranti treba da se vrate u Sarajevo
Foto: AP

KRIZA

MINISTARSTVO BiH ODLUČILO: Migranti treba da se vrate u Sarajevo

Bosna i Hercegovina -

Iz Ministarstva bezbednosti BiH saopšteno je da je odlučeno da se migranti iz Unsko-sanskog kantona (USK) vrate u Sarajevo i smeste u centar Ušivak, koji je danas počeo sa radom.

Takva odluka doneta je posle razgovora ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića sa Mujom Koričićem, komesarom policije Unsko-sanskog kantona povodom eskalacije migrantske krize u tom kantonu.

Mektić je danas u Sarajevu razgovarao i sa En Kristin Erikson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH, o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku, na području Hadžića, i na području USK-a.

Dragan Mektić
Dragan Mektićfoto: Reuters

Ministar bezbednosti je, kako se navodi, insistirao da se što pre obezbedi pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

"Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mestu, odnosno u prihvatnom centru, kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali takodje i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osećaju sigurno", rekao je Mektić.

Najavljeno je da će biti obezbeđen i veći broj mesta u Azilantskom centru u Delijašu kod Trnova, za prijem migrantskih porodica sa decom.

Ministarstvo bezbednosti BiH, kako se ističe, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima da pruži što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata.

Za tu namenu se već koriste hotel "Sedra" u Cazinu i centar Salakovac kod Mostara.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track