NOVINARI NA PROTESTU U BANJALUCI: Rešiti pokušaj ubistva Kovačevića
Foto: RTRS

2 MESECA OD NAPADA

NOVINARI NA PROTESTU U BANJALUCI: Rešiti pokušaj ubistva Kovačevića

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da ovaj klub traži da se reši pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

On je na protestnom okupljanju koje je organizovao banjalučki Klub novinara rekao da žele da ukažu na činjenicu da je prošlo više od dva meseca od pokušaja ubistva novinara Kovačevića, a nadležne institucije još nisu rešile slučaj, odnosno nisu otkrile motiv i nalogodavce.

"Nedopustivo je da je nakon više od dva meseca nije priveden drugoosumnjičeni za napad na kolegu Kovačevića, iako je prema izvorima iz policije poznato da se on nalazi izvan BiH, a Sud u Banjaluci odbija da raspiše međunarodnu poternicu", naveo je Vukelić.

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević kaže da ne očekuje da će se ovaj slučaj rešiti do kraja i otkriti nalogodavci, jer bi do sada već trebalo biti zvaničnih informacija.

On je dodao da nema nikavih informacija ni iz tužilaštva.

Kovačević je ocenio da je najbitnije da se otkriju nalogodavci i motivi, jer dva čoveka koji se sumnjiče da su to izvršila su, kako kaže, nebitna.

"Imam neke poprilično ozbiljne informacije o kojima ne mogu govoriti, jer istraga još traje", dodao je Kovačević.

On je naveo da novinari moraju biti radikalniji u borbi za svoja prava, podsećajući da će od novog saziva Narodne skupštine tražiti izmene Krivičnog zakona Republike Srpske, prema kojima će napadači na novinare biti strože kažnjeni.

"Novinari moraju imati povlašćeniji položaj, jer društo koje ne ceni novinare, ne ceni demokratiju", naveo je Kovačević.

Novinar Televizije BN Vladimir Kovačević pretučen je 26. avgusta u banjalučkom naselju Obilićevo, a nanete su mu povrede glave metalnim šipkama, zbog čega je bio hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Za pokušaj ubistva Kovačevića osumnjičen je Marko Čolić (31) iz Banjaluke, kojem je Okružni sud u Banjaluci odredio jednomesečni pritvor.

Načelnik Sektora krim-policije u banjalučkoj Policijskoj upravi Darko Novković rekao je u septembru na konferenciji za novinare da su informacije i dokumentacija o tome gde se nalazi drugi napadač na novinara Kovačevića dostavljene Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track