DODIK ODBIO SUSRET SA AMBASADOROM AUSTRIJE: Grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja BiH i favorizovali Bošnjake!
Foto: Beta Darko Vojinović

NIŠTA OD SASTANKA

DODIK ODBIO SUSRET SA AMBASADOROM AUSTRIJE: Grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja BiH i favorizovali Bošnjake!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, odbio je da se sastane s ambasadorom Austrije u BiH, Martinom Pamerom, optuživši ga da je BiH činio sve da "ne dođe do željene saradnje".

"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje s državom koju izuzetno poštujemo i s kojom smo hteli da sarađujemo", napisao je Dodik u pismu Pameru u odogovor na njegov zahtev za sastanak.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", opcenio je Dodik koji bi za desetak dana trebalo da preuzme mesto srpskog člana Predsedništva BiH.

Naveo je da je Pamer "pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut".

Martin Pamer
Martin Pamerfoto: Printscreen/ Facebook

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu?", napisao je Dodik u pismu Pameru.

Po pisanju medija, Pamer je sredinom jula došao s porodicom u Trebinje i nameravao da u naselju Ložina fotografiše "ćiru" i Železničku stanicu koju je sagradila Austro-Ugarska, ali ga je sprečila grupa penzionera.

Dodik je naveo da je austrijski diplomata "otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava".

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret s vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH s vašim radom u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji, s kojom Republika Srpska, uprkos vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon vašeg odlaska", napisao je Dodik.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track