AMBASADOR PAMER ODGOVORIO DODIKU: Poštovanje prema Austriji uopšte ne pokazujete u praksi
Foto: Beta/Miloš Miškov, Printscreen YouTube

prepiska

AMBASADOR PAMER ODGOVORIO DODIKU: Poštovanje prema Austriji uopšte ne pokazujete u praksi

Bosna i Hercegovina -

Austrijski ambasador u Sarajevu, Martin Pamer, čestitao je danas Miloradu Dodiku izbor za srpskog člana Predsedniištva BiH, uz opasku da poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima predsednik Republike Srpske ne pokazuje u praksi.

Dodik je ranije danas otvorenim pismom odbio susret sa austrijskim ambasadorom u Sarajevu zbog toga što je, kako je naveo, ''kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe".

U pismu dostavljenom medijima, uz opširno podsećanje na doprinose austrijskog diplomatskog predstavništva u Sarajevu, Pamer je poručio Dodiku da njegova retorika i njegovo dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito kod potencijalnih austrijskih investitora.

Dodikovu, kako navodi, tvrdnju da favorizuje bošnjačku politiku, Pamer kaže da je odbacuje s odlučnošću i dodaje da je uvek zastupao poziciju svoje države.

foto: Marina Lopičić

On tvrdi i da se incident u Trebinju njie dogodio na način kako ga je opisao Dodik, a povodom poruke predsednika RS da će, kada preuzme dužnost u Predsedništvu BiH, obavestiti austrijske vlasti o njegovom radu, austrijski diplomata kaže da ga to obaveštenje, iako izraženo kao pretnja, ostavlja ravnodušnim.

"Unapred sam svoje nadređene obavestio o Vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izveštavati o Vašim izjavama i Vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini", naveo je Pamer.

Austrijski diplomata je naveo i da se suštinski i formalno suprotstavlja neopravdanim Dodikovim napadima na Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, takođe austrijskog diplomate, koji se, kako navodi, "zalaže za prosperitet i napredak u Vašoj zemlji".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Beta (Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track