Najnovije vesti

DODIK PORUČIO AUSTRIJSKOM AMBASADORU: Vaš mandat u Sarajevu je POTPUNI PROMAŠAJ! Sa vašom zemljom sarađujemo, a Vi ste samo NEPOTREBNA PREPREKA!
Foto: RTRS, PrintScreen

SUKOB SAOPŠTENJIMA

DODIK PORUČIO AUSTRIJSKOM AMBASADORU: Vaš mandat u Sarajevu je POTPUNI PROMAŠAJ! Sa vašom zemljom sarađujemo, a Vi ste samo NEPOTREBNA PREPREKA!

Bosna i Hercegovina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska i on kao njen predsednik izražavaju puno poštovanje prema državi Austriji, sa kojom želi da unapređuje odnose u svakom pogledu, a da je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer bio samo nepotrebna prepreka na putu te saradnje.

"Pismo koje ste mi putem medija juče uputili samo je potvrda da sam imao dovoljno razloga da odbijem susret sa Vama. Način na koji ste mi se obratili, puštajući pismo u medije, a da ga meni prethodno niste poslali, govori da Vi i ne znate šta nalaže dobra diplomatska praksa. Vi se u pismu meni ne obraćate kao diplomata, već kao akter unutrašnje političke scene u BiH, koristeći gotovo isti rečnik i kvalifikacije koje koriste moji politički protivnici. Јedan diplomata od ugleda to sebi nikada ne bi smio dozvoliti", poručio je Dodik u pismu koje je uputio Pameru.

 

On je naglasio da su austrijski investitori dobro došli u Republiku Srpsku, te da za njihov dolazak Pamer nema nikakve zasluge. "Da li ste odgovorni za nedolazak nekih investitora, i o tome bi se moglo razgovarati", naveo je Dodik u pismu.

 

Navodeći da Pamer u pismu konstatuje da predsednik Srpske nikada nije bio ni na jednoj od manifestacija austrijske Ambasade u BiH, Dodik je rekao da je kao predsednik Republike dolazio na manifestacije koje je Pamer organizovao u istoj meri u kojoj je on dolazio na proslavu Dana Republike Srpske.

"Koliko ste naneli štete ugledu svoje države govori i Vaše nedavno oglašavanje na društvenim mrežama, u kojem javno žalite zbog nedolaska političkih elita na prijem u austrijsku Ambasadu. Žalite se da idu na prijeme u Tursku ili Ambasadu Saudijske Arabije. Zar niste time priznali da je Vaš mandat u Sarajevu potpuni promašaj i propuštena šansa za državu Austriju i njen uticaj", poručio je Dodik u pismu Pameru.

 

Predsednik Republike Srpske uputio je juče pismo Pameru u kojem je naveo da odbija susret sa njim, jer je, kako je naglasio, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.

 

Pamer je u pismu Dodiku koje je dostavio pojedinim medijima naveo da odbacuje tvrdnju da on favorizuje bošnjačku politiku, dodajući, između ostalog, da retorika predsednika Srpske "proizvodi nesigurnost i strah i kod potencijalnih austrijskih investitora".

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Printscreen/ Youtube/ RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...