DODIK OTKRIO: U novoj vladi i Ujedinjena Srpska, NDP i dobojska grupa, još ima vremena da se i drugi pojave! (VIDEO)
Foto: RTRS

PARTIJSKI PREGOVORI

DODIK OTKRIO: U novoj vladi i Ujedinjena Srpska, NDP i dobojska grupa, još ima vremena da se i drugi pojave! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će novu vladu Republike Srpske, osim SNSD, DNS i SP, činiti i Ujedinjena Srpska, NDP i grupa Obrena Petrovića iz Doboja.

"Verujem da još neki mogu da budu u svemu tome. Ima pojedinaca iz drugih političkih partija koji se klasifikuju kao opozicija, a koji žele da razgovaraju", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On veruje da će do utorka ili srede (13. ili 14. novembra), biti završeni unutrašnji dogovori i da do tada ima vremena i za neke druge da se pojave i razgovaraju.

"Posle toga nema više razgovora, jer preostaje pet-šest dana do sednice Narodne skupšptine Republike Srpske i njenog konstituisanja", kaže on. Dodik, koji je i lider SNSD, napominje da je ta stranka rekla sa kim hoće i šta hoće, a sa kim neće da razgovara, ali i ističe da je dobrodošao svaki pojedinac koji smatra da može doprinijeti patriotskom bloku. On je izrazio spremnost da razgovara i sa liderom NDP Draganom Čavićem, ističući da će prihvatiti svakog ko želi da bude deo većine koja je patriotska i za Republiku Srpsku.

"Poštovaćemo subjektivitet svake političke organizacije i biće dogovarani, eventualno, programi i sve ono što ide sa tim", kaže on i dodaje da je za Republiku Srpsku veoma značajno da se obezbedi jedinstvo koje mora da bude manifestovano u vremenu u kom se čini da je svet u potpunom neredu.

Dodik kaže da ima mnogo izazova na globalnom nivou i da bi Republika Srpska predstavljala lak plen ako bi postojala unutrašnja neslaganja.

"Samo sposobna, jaka, jedinistvena Republika Srpska može da pošalje jasan odgovor da nema kalkulacija sa njenim postojanjem i njenom željom da napreduje", poručio je on ističući da veruje da je ovog puta moguće ostvariti jedinstvo na nivou Republike Srpske i BiH. To govori o tome da će u političkom smislu ovo biti gotovo najstabilnije četiri godine mandata, dodaje i kaže da je to i njegova želja.

Dodik ocenjuje da su opoziciju "razbili" izbori, a da su najnovija dešavanja samo refleksija toga.

"Pokušavam kao predsednik SNSD, koji je dobio najveću podršku građana, da budem odgovoran i da napravim efikasnu strukturu vlasti u kojoj će institucije služiti na ponos ljudima, a ne na žaljenje, kao što je to bio slučaj kada su pokušavali da spreče rad Narodne skupštine Republike Srpske."

foto: Narodna skupština Republike Srpske

Govoreći o novoj skupštinskoj većini u parlamentu Republike Srpske, Dodik je rekao da se trenutno nadzire podrška 56 narodnih poslanika vladajućoj koliciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"To znači da možemo da uđemo i u ustavnu reformu", ocenio je podsetivši da dvotrećinska većina u parlamentu Republike Srpske odlučuje o eventualnoj promeni Ustava Republike Srpske. On je rekao da Republika Srpska u Ustavu nije rešila nekoliko stvari, među kojima da izbaci smrtnu kaznu i Banjaluku definiše kao glavni grad.

foto: ATVBL

"O tome ćemo verovatno razmišljati ako se odlučimo na ustavne promjene. Mi smo to najavili i zbog toga pravimo takvu većinu da odlučivanje u Republici Srpskoj učinimo efikasnim i brzim", istakao je Dodik, ali je priznao da velike proceduralne probleme u vezi sa tim izaziva Veće naroda Republike Srpske, koje je neopravdano postavljeno van Dejtonskog sporazuma u politički sistem Republike Srpske.

"U dejtonskom Ustavu nema Veća naroda u Republici Srpskoj. Јa se zalažem se za to da se ukine Veće naroda i da parlament Republike Srpske suvereno i definitivno donosi odluke", istakao je Dodik dodajući da je politika Srpske vrlo jednostavna i zasnovana na Dejtonskom sporazumu i pravima koja su Srpskoj zagarantovana.

"Mi želimo Dejtonski sporazum i dejtonski ustav BiH onako kako piše i za to ćemo se zalagati", poručio je Dodik.

ČISTI RAČUNI U PREDSEDNIŠTVU BiH

Kada je reč o radu u Predsedništvu BiH, Dodik je naglasio da tamo ide kako bi uspostavio politiku "čistog računa", kojom bi Republika Srpska bila poštovana.

"Samo im mogu poručiti da ću ostati onakav kakvog me poznaju. Imajući u vidu da ću se sada baviti u detalje politikama i pitanjima na nivou BiH, u svakom tom pitanju ću nesumnjivo pokazivati opredeljenje podrške i odgovornosti prema narodu koji me birao. Svaka moja odluka biće motivisana time da sam srpski član Predsedništva BiH", rekao je on i najavio promene u spoljnoj politici kada je reč o izboru ambasadora. Istakao je da će njegova prva posjeta biti Srbiji zbog otklanjanja, kako je naveo, antisrpske histerije koja postoji.

Kurir.rs/ATV

Foto: Printscreen YouTube/ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track