VLAST U SARAJEVU FORMIRANA BEZ BAKIROVE STRANKE, A NJEGOVA IZJAVA IZAZVALA OŠTRE REAKCIJE: Lideri stranaka su mu brutalno odgovorili
Foto: Reuters

postizborne čarke

VLAST U SARAJEVU FORMIRANA BEZ BAKIROVE STRANKE, A NJEGOVA IZJAVA IZAZVALA OŠTRE REAKCIJE: Lideri stranaka su mu brutalno odgovorili

Bosna i Hercegovina -

Posle sporazuma o formiranju vlasti koje su juče u Sarajevu postigli predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde i NBL-a, kao i u Zenici, predsednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na "nacionalno i ideološko pomirenje" i utvrdio kako "nema racionalnog razloga da se SDA isključi iz budućih koalicija na bilo kojem nivou".

Ovaj Izetbegovićev istup izazvao je očekivano oštre reakcije predstavnika stranaka koje su odlučile da formiraju vlast bez SDA.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić podsetio je da je SBB pre tri godine na sličan poziv reagovao patriotski i u najboljoj nameri da pomogne građanima i državi BiH.

"Međutim, Izetbegović je to zloupotrebio i mnogobrojnim lažima i uvredama oterao SBB na isti način kako je to nekad uradio sa SDP-om, Strankom za BiH, BPS-om, DF-om, A-SDA te gospodom Šepićem, Kasumovićem ili Konakovićem. On je najveći razbijač bošnjačkog političkog faktora i poslednji čovek koji može ponuditi ideju pomirenja.

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončićfoto: Avaz.ba

Uostalom, to je jedini bošnjački političar koji je odlukom CIK-a kažnjen zbog govora mržnje u kampanji. Takav čovek ne može nuditi ideju pomirenja", kazao je Radončić.

Stoga, Izetbegovićev predlog nije vredan ni najmanje pažnje, smatra on.

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je iz Izetbegovićevih izjava "jasna nervoza SDA, jer vide da su sami i da im je na naplatu došla njihova politika ličnih interesa ispred svega drugog te njihova bahatost iz kampanje, ali i celog proteklog mandata”.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšićfoto: Avaz.ba

"Može li se verovati ljudima koji su pre mesec dana za sve druge govorili da su izdajnici, da su prodali zemlju Dodiku i Čoviću, a sad su im ti isti odjednom patriote i poželjni partneri? SDA ne treba u drugima tražiti uzrok svojih problema, već treba da uvide kako su oni i njihova politika koju provode uzrok problema", izjavio je Nikšić.

Predsednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da bi "Izetbegović prvo trebalo da pokaže svoju ozbiljnost".

Elmedin Konaković
Elmedin Konakovićfoto: Avaz.ba

"Dakle, dok ne razbije koruptivno jedinstvo, nema pravo da poziva na neko drugo. Što se nas tiče, nema govora o saradnji sa SDA. Zadnje mostove srušila je brutalnom izbornog krađom. Oni nas u to pozivaju, a mi od toga pobegli", kazao je Konaković.

Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) smatra da je poziv Bakira Izetbegovića na jedinstvo i široku koaliciju nastao iz straha i panike.

foto: Avaz.ba

"Nakon Tuzle, Krajine, Zenice i Sarajeva uhvatila ga je panika i poziva sad sve na koaliciju. To što neće niko sa SDA je njegova krivica. Njegovi loši postupci i njegova politika doveli su SDA u takvu poziciju. Stvorio je nepoverenje, jer nijednu datu reč prema drugim strankama nije ispoštovao. Dakle, njegove laži dovele su ga tu gde je sada i PDA nije zainteresovana ni za kakvu saradnju s Bakirovom SDA", kazala je Pirić.

Ni lideri drugih koalicionih stranaka nisu imali reči hvale o Izetbegoviću i ponovili su da im ne pada na pamet da stupaju ni ukakav savez sa njegovom partijom.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track