Najnovije vesti

ODBRANA KRVNIKA ORIĆA U ZAVRŠNOJ REČI: Traže oslobađajuću presudu i da se ne plate sudski troškovi
Foto: Foto: I.Š./Klix.ba

suđenje

ODBRANA KRVNIKA ORIĆA U ZAVRŠNOJ REČI: Traže oslobađajuću presudu i da se ne plate sudski troškovi

Bosna i Hercegovina

Odbrana nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića zatražila je donošenje oslobađajuće presude, ističući da Državno tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Iznoseći završnu reč na obnovljenom suđenju, advokatica Lejla Čović zatražila je da Apelaciono veće oslobodi Orića za sve tri tačke optužnice i plaćanja troškova postupka, prenosi Detektor.ba.

 

"Tvrdim da nisam kriv. Kompletan postupak je zasnovan na iskazu lažnog svedoka O-1. Kao što pisac neki reče: ‘Vaša sablja, moja glava’", kazao je Orić.

 

Advokatica Čović je istakla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo činjenični opis i kvalifikacije dela. "Smatramo da se i u prvostepenom i drugostepenom postupku nije dokazalo ništa, osim da je postojao oružani sukob. Odbrana ne pobija nijedan dokaz Tužilaštva osim iskaza svedoka O-1. Dokazi Tužilaštva su suprotni iskazima ovog svedoka na kojima se zasniva optužnica”, rekla je Čović.

 

Analizirajući iskaze svedoka Optužbe i Odbrane, Čović je kazala da je O-1 davao oprečne iskaze koji su suprotni drugim dokazima kada je reč o ubistvu Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. "Svaki put kada je saslušan, menjao je iskaze u bitnim delovima", navela je Čović.

Orića Tužilaštvo tereti za sva tri ubistva, dok se učestvovanje u ubistvima Miloševića i Savića na teret stavlja i Sabahudinu Muhiću. Čović je rekla da je O-1 11 puta pravosnažno osuđivan za razna krivična dela među kojima su i teška krađa i lažno prijavljivanje.

 

Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude. Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude.

 

Odbrana Sabahudina Muhića završnu reč izneće 16. novembra.

 

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...