RADOVAN KARADŽIĆ POSTAO PENZIONER: Prvom predsedniku RS nije obračunat staž na toj funkciji!
Foto: EPA

birokratija

RADOVAN KARADŽIĆ POSTAO PENZIONER: Prvom predsedniku RS nije obračunat staž na toj funkciji!

Bosna i Hercegovina -

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik Radovan Karadžić, zvanično je postao penzioner u 73. godini života.

Penzionerski status ima već tri meseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO RS, ali i njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević. Krajem 2016. godine, u 71.godini života, Karadžić je podneo zahtev za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U Fondu PIO su sproveli upravni postupak, doneli rješenje i odobrili penziju.

"Gospodin Karadžić, ima pravo, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pravo na penziju kao svi drugi građani, osiguranici Fonda PIO RS ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaga nekih od ino osiguranja sa kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju", kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

Prvi predsednik skupio je nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u fondu PIO utvrdili da su plaćeni doprinosi. Radovan Karadžić izdržava prvostepenu 40-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a penziju preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen-Karadžić.

Kćerka Sonja Karadžić-Jovičević, kaže da penzija njenom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža. "Paradoks je da period kada je bio predsednik nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokratije tog vremena i kasnije. Ja se zaista nadam da će to u narednom periodu biti rešeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da postoji trag da je radio u kabinetu predsendika, ali ne i da li je bio vozač, ložač, portir ili predsednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gde trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsednik i vrhovni komandant", kaže Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Pre tih funkcija koje je obavljao od 1992. do 1996. godine, Radovan Karadžić radio je kao sanitarni i medicinski inspektor, što je njegovo srednjoškolsko obrazovanje, bio je pisac u Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" u Sarajevu, radio je kao lekar u domovima zdravlja i na UKC Košovo.

Kurir.rs/ATVBL.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track