BAKIROVI KREDITI IZ TURSKE OJADILI PRIVREDNKE: Obećavali med i mleko, a dobili katanac
Foto: Printscreen YouTube/N1

finansije

BAKIROVI KREDITI IZ TURSKE OJADILI PRIVREDNKE: Obećavali med i mleko, a dobili katanac

Bosna i Hercegovina -

Kada je 2012. godine član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ponosno najavljivao da je on lično "sredio“ da se putem "Bosnia Bank Internationala" (BBI) i "Turkiš Ziraat Banka Bosnia" u BiH investira 100 miliona evra, zaboravio je da spomene da će upravo taj kredit dovesti do propasti mnogih be-ha kompanija.

Kako je pojašnjeno 12. juna 2012. na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljena ova kreditna linija, radilo se o sredstvima s rokom otplate od deset godina i kamatnom stopom između nula i 3,99 odsto.

Izetbegović je tada, otvarajući konferenciju, istakao da je u februaru bio u Turskoj i zamolio tamošnje lidere da pomognu BiH, što je rezultiralo odlukom da turska vlada odobri be-ha kompanijama kredite u ukupnom iznosu od 100 miliona eura.

Ono što se dalje dešavalo ispričao nam je Mehmed Nikšić, vlasnik Zemljoradničke zadruge Tarčin.

"Zemljoradnička zadruga praktično više ne postoji, blokirani su nam svi računi i čekamo likvidaciju kompanije. Sve se to dogodilo upravo zbog ovih navodno povoljnih sredstava iz Turske, koje smo uzeli putem "Turkish Ziraat Banka Bosnia“. Dobro se sjećam da smo mi toj banci još radili i promociju tih kredita. Ali, to je sve bila samo lepa priča, a kada sam podneo zahtev, sve te priče pale su u vodu", tvrdi Nikšić.

Dodao je da je prvi problem bio sporost obrade zahteva za kredit. On je čekao godinu i po dana. "U tih godinu i po dana svašta su od nas zahtevali, tražili su dokumentaciju koju čak ni Poreska uprava FBiH ne traži. Onda su mi, bez upita, odobrili kredit sa šest meseci grejs perioda, iako je priča bila da će on biti dve godine. Kada sam se pobunio, dobio sam produženje na osam meseci. Druga stvar, kredit smo trebali dobiti sa kamatnom stopom do 3,99 odsto, ali nakon godinu i po na stolu nas je čekalo rešenje prema kom ćemo samo 30 odsto sredstava dobiti po toj povoljnoj kamatnoj stopi, a 70 odsto kao redovan kredit s nepovoljnom stopom", ispričao je Nikšić.

Prema njegovim rečima, privrednike niko nije ni o čemu pitao niti su se oni imali kome žaliti, jer uopšte niko nije htio s njima razgovarati. "Krenula je realizacija kredita, istekao je grejs period pa su krenule te ogromne kamate na "povoljna“ sredstva i nismo mogli to da izdržimo. Danas smo pred zatvaranjem, blokirani su nam računi", naglasio je Nikšić.

"Nisam ja jedini u ovoj priči, ima nas dosta u BiH. Znam da niko nije dobio 100 odsto povoljnih sredstava po 3,99 odsto kamate, maksimalno 40 odsto. Znam za kompaniju iz Bosanske Dubice koja se zbog ovog svega zatvorila. Vlasnik je svu imovinu stavio pod hipoteku, onda ga je "povalio“ ovaj kredit i čovek je nakon toga napustio BiH", ispričao je Mehmed Nikšić.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track