ČOVIĆ: Neka nam Bog pomogne u Federaciji! Bez izmene Izbornog zakona, nema uslova za formiranje vlasti!
Foto: Reuters / Denis Kapetanovic

lider HDZ u BIH

ČOVIĆ: Neka nam Bog pomogne u Federaciji! Bez izmene Izbornog zakona, nema uslova za formiranje vlasti!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da nema uslova za formiranje vlasti i da je konstituisanje domova naroda u BiH i Federaciji BiH /FBiH/ moguće samo uz izmenu Izbornog zakona.

Za formiranje vlasti u FBiH, kako je rekao, biće potrebna "Božija pomoć".

On je istakao da vlast može biti formirana u kantonima i na nivoima gde je reč o automatizmu, poput Saveta ministara i Predsedništva BiH. Čović smatra da izmene Izbornog zakona mogu biti dogovorene ako za to postoji volja.

"Da li imamo kapacitet da to uradimo? Ako imamo kapacitet, to je rešeno istog trenutka. To je dogovoreno za dve sekunde. I način i metodologija. Međutim, baviti se time kako može, a da uopšte ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dve godine i ja na to ne bih trošio više ni sekund", rekao je Čović.

On tvrdi da je konstituisanje sednice Predstavničkog doma odloženo jer stranka koju predvodi čeka ko će joj, osim SNSD-a, biti treći partner za uspostavljanje vlasti na nivou BiH.

"Sednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definisano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. decembar. HDZ ima pet predstavnika u Predstavničkom domu BiH, SNSD ima šest plus tri koje veže za sebe prema koalicionom sporazumu i to je ukupno devet. Znači, ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, sedam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sednici će biti birana komisija koja će birati Savet ministara", pojasnio je Čović.

Kako je rekao, tada će već u ime Predsedništva biti poznat kandidat za mandatara Saveta ministara i onda taj proces usaglašavanja ide vrlo brzo.

Kurir.rs / RTRS

Foto: Reuters / Denis Kapetanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track