Najnovije vesti

DODIK DONOSI PROMENE: Sutra zahtev za smenu svih Srba u zajedničkim institucijama (VIDEO)
Foto: EPA

na novoj poziciji

DODIK DONOSI PROMENE: Sutra zahtev za smenu svih Srba u zajedničkim institucijama (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da će kao član Predsedništva iz reda srpskog naroda već sutra preduzeti mere da se svi predstavnici Srba u zajedničkim institucijama i Savetu ministara smene sa tih pozicija.

"Mislim da mi je narod dao mandat i da mogu da to učinim. Ja ću da u Sarajevu uspostavim sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat", rekao je Dodik novinarima posle ceremonije inauguracije članova Predsedništva BiH.

foto: EPA

On smatra da što pre treba uspostaviti vlast na nivou BiH. Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsedništvu da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljene strane sudije iz Ustavnog suda.

 

"To će da bude i mera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, intervencionizam koji je bio do sada, bio je štetan za BiH.

foto: EPA

"Napravljen je sistem koji je u pat poziciji i želim da taj sistem bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog ambasadora, njihovim mešanjem u rad institucija kao što su Tužilaštvo i Sud. Radićemo na tome da pokušamo da pronađemo konsenzus bez međunarodnog intervencionizma", naveo je Dodik.

 

Prema njegovim rečima, ključno merilo uspeha biće očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

"Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju", rekao je Dodik.


On je naveo da je unapred spreman da potpiše bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.


Kurir.rs/Atvbl.com
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...