Najnovije vesti

CVIJANOVIĆEVA: Dejton je ključ opstanka BiH, Srpska mora da insistira na njemu!
Foto: RTRS

GODIŠNJICA POTPISIVANJA MIROVNOG SPORAZUMA

CVIJANOVIĆEVA: Dejton je ključ opstanka BiH, Srpska mora da insistira na njemu!

Bosna i Hercegovina
11:31h

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbednosno rizična.

Iako je u prvobitnoj verziji teksta stajala tvrdnja da je "ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa", revizijom teksta je utvrđeno da Ustav BiH ne podržava ovu tvrdnju koja godinama kruži medijima.

Po Ustavu, Bosna i Hercegovina nije „stvorena“ u Dejtonu, niti je definisana kao državna zajednica.

"Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboku verujem, ali sam isto tako svesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu - intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Saveta za provođenje mira (PIK) - sporazum poprilično izobličen", rekla je Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim rečima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila puno ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumevanja i poverenja.

"Nažalost, možemo reći da je međunacionalno poverenje na minimalnom nivou", ocenila je Cvijanovićeva.

Predsednica Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica ili njen deo koji je najprisutniji uvek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je vreme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

"Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumevanje, pa čemu onda zadržavati te stvari", poručila je Cvijanovićeva.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja