ARANĐELOVDAN SE U SRPSKOJ POSEBNO SLAVI: Svečana akademija povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine
Foto: RTRS

svečano u banjaluci

ARANĐELOVDAN SE U SRPSKOJ POSEBNO SLAVI: Svečana akademija povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

Bosna i Hercegovina -

U Republici Srpskoj se svečanom akademijom obeležava Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković, ministri, poslanici i brojne zvanice.

Obeležavanje je prethodno počelo služenjem liturgije u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

Milorad Dodik je rekao da bi trebalo napraviti spomenik srpskom vojniku koji je sa solunskog fronta došao u Banjaluku i podario slobodu.

"Nismo mali narod, samo nažalost imamo političare koji gube nacionalni karakter. Jedinstvo treba da branimo okupljeni oko patriotskih ideja, iako to zapadne sile pokušavaju da nam brane", istakao je Dodik.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Prisutnima na svečanoj akademiji se obratila i željka Cvijanović koja je naglasila da je zadati cilj srpskog naroda uvek bila sloboda, ali da je nažalost taj put uvek bio težak.

"S ponosom se prisećamo požrtvovanosti srpske vojske. Ne postoji nijedan zapis iz tog vremena u kom se o ulasku vojske u Banjaluku i borbama na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem", rekla je ona.

Organizatori obeležavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Prvom svetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca starosti od 25 do 45 godina.

Solunski front jedna je od najvećih operacija u Velikom ratu čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i Nemačke, oslobođenje Srbije i prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći deo teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.

Kurir.rs / Atvbl.com

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja