DODIK: Idem u Sarajevo da vratim snagu Republike Srpske! Deo plate dajem studentima!
Foto: Reuters / Dado Ruvić

PREDSTAVNIK SRPSKOG NARODA

DODIK: Idem u Sarajevo da vratim snagu Republike Srpske! Deo plate dajem studentima!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ide u Sarajevo da vrati snagu Republike Srpske u zajedničkim institucijama.

"Verujem da je to ustavno i ja ću se ponašati u skladu sa Ustavom", poručio je Dodik i dodao da Srpskoj moraju da budu vraćena sva ustavna prava koja su joj oduzeta.

Dodik je ponovio da ide u Sarajevo kao izabrani predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda i da će odluke Narodne skupštine i Vlade Srpske za njega biti svetinja.

On je naglasio da dosadašnja praksa u predstavljanju Srpske na nivou BiH nije bila dobra i da se to mora promeniti.

Jedan od koraka ka promeni toga su i najavljeni sedmični sastanci važnih funkcionera Republike Srpske i predstavnika Srpske na nivou zajedničkih institucija BiH o važnim pitanjima.

"To će biti promenjeno našom koordinacijom i nijedna odluka neće moći da prođe bez usaglašavanja na tim sastancima", istakao je Dodik.

On je dodao da sadašnji Savet ministara nema njegovu podršku i da su srpski predstavnici u ovoj instituciji radili protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

"Oni su naneli štetu i mi to sada moramo popraviti", rekao je Dodik.

On je naveo da je interes srpskog naroda očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske, definisane Dejtonskim sporazumom.

"Sadašnja situacija u BiH je antidejtonska, a ona je takva zato što je medunarodna zajednica, pre svega njen deo sa Zapada, podržao nasilje visokog predstavnika koji je menjao propise gradeći BiH po nekom njihovom viđenju, a ne po Ustavu kako je to predviđeno", istakao je Dodik i dodao da visoki predstavnik treba da ode iz BiH, kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Govoreći o obeležavanju 25. novembra, tzv. Dana državnosti BiH, Dodik je rekao da se neće pojaviti na obeležavanju tog datuma.

"To za mene nije ni neradni dan. Ne sporim im da slave taj dan, mi nismo pokrenuli inicijativu za njegovo ukidanje, a Bošnjaci jesu za 9. januar. 9. januar je naš praznik i on ce biti obeležavan", jasan je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je takođe rekao da je odlučio da delom plate stipendira studente.

Po 250 KM svakog meseca, trebalo bi da dobiju dva studenta iz socijalno ugroženih porodica sa istoka Srpske i po jedan student iz bošnjacke i hrvatske porodice.

"Ja ne idem tamo da se slikam, meni to ne treba. Ne treba mi ni plata i ne idem tamo da koristim privilegije. Moramo da imamo osećaj odgovornosti u društvu", poručio je Dodik u emisiji Telering.

Dodik je najavio da već u nedelju ide u Srbiju, a 28. novembra putuje u Rusiju.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track