DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO DODIKU: Dejtonskog sporazuma možda i ne bude, ali će biti BiH
Komšić, Dodik i Džaferović, Foto: AP

spor počeo od zastave

DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO DODIKU: Dejtonskog sporazuma možda i ne bude, ali će biti BiH

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, izjavio je da se može desiti da ne bude Dejtonskog sporazuma, ako se ne bude poštovao, ali da će uvek postojati Bosna i Hercegovina.

Džaferović je da je naveo da je uvek bio opredeljen za politiku dobrosusedstva, da je takva politika potrebna Bosni i Hercegovini i da samo sa takvom politkom zemlja može da gradi evropski i NATO put.

Kako su objavili sarajevski mediji, Džaferović je rekao da je morao da organizuje vanrednu konferenciju za novinare, jer je Milorad Dodik, od preuzimanja dužnosti srpskog člana Predsedništva BiH, imao nekoliko javnih istupa na koje mora da reaguje.

foto: SRNA

"Dodik je povredio Zakon o zastavi BiH, tako što je u svečani salon prilikom prijema akreditivnih pisama, uneo zastavu entiteta RS. Ovo je bio prvorazredan čin predstavljanja BiH i na takvom mestu može biti predstavljana samo BiH", rekao je on.

Istakao je da će nadležne agencije za sprovođenje zakona biti obaveštene o tom postupku, dodavši da je njime narušen ugled BiH.

foto: Beta/Nevenko Erić

Džaferović je kazao da zastavu RS u svečani salon, gde je novi ambasador Srbije u BIH Aleksandar Đorđević predao Dodiku akreditivna pisma, nisu uneli članovi Sekretarijata Predsedništva biH, već članovi Dodikovog kabineta.

Prema njegovim rečima, postoji niz pitanja na koja će se morati odgovoriti, jer je poštovanje zakona i ustava jedini put kojim treba da ide ova zemlja.

"Dodik je napisao jedno uvredljivo pismo američkom predsedniku Donaldu Trumpu, koji nam je poslao pismo čestitajući Dan državnosti, iskazao podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Ja se zahvaljujem predsedniku SAD-a", kazao je Džaferović.

foto: AP

On je ocenio da je Dodikov odgovor Trampu "jednostran potez" i da takav čin osuđuje.

Džaferović je dalje naveo da Dodik konstantno napada Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH (OBA) i da za to "izmišlja razloge", dodavši da OBA radi svoj posao u skladu sa ustavom i zakonom.

Komentarišući Dodikovo zagovaranje demilitarizacije BiH, bošnjački član Predsedništva je ocenio da ne može biti demilitarizacije BiH u vreme kada se susedi te države naoružavaju.

"Ako se demilitarizuje kompletan region, onda možemo da razgovaramo na tu temu", kazao je Džaderović.

Naveo je da postoje informacije da se narušava Aneks 1 mirovnog sporazuma (Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rešenja", zbog čega je pozvao Srbiju i Hrvatsku kao potpisnice Dejtonskog sporazuma da da čuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

On je odbacio i Dodikove zahteve za okončanjem mandata visokog predstavnika u BiH i izbacivanju stranaca sudija iz Ustavnog suda BiH.

"I strane sudije u Ustavnom sudu su deo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne možete iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimati ono što vama odgovara. Deo Dejtona su i entiteti i strane sudije u Ustavnom sudu i visoki predstavnik. Ja pozivam na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u celini", kazao je Džaferović.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track