DODIK: Ne volim kada me neko naziva bosanskim Srbinom, ja sam Srbin!
Foto: Printscreen

SVEČANA AKADEMIJA U NOVOM SADU

DODIK: Ne volim kada me neko naziva bosanskim Srbinom, ja sam Srbin!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svima u Srbiji stotinu godina od prisajedinjenja Vojvodine i ukazao da je neispunjeni san Srba jedinstvo srpskog naroda u celini.

Dodik je na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji u Novom Sadu podsetio da je pre stotinu godina 18 opština iz Krajine i tridesetak opština niz Drinu tražilo da budu prisajedinjeni sa Srbijom, što nije prihvaćeno.

"Zbog političkog okvira koji je kasnije stvorio Јugoslaviju, očigledno je da smo žrtvovani mada naša želja, i to moraju svi da znaju, ostaje vječito neispunjeni san o jedinstvu srpskog naroda u celini", rekao je Dodik novinarima u Novom Sadu, gde prisustvuje obeležavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine.

On je napomenuo da je srpski narod, koji je nekoliko vekova bio pod turskom vladavinom, a kasnije pod austrougarskom okupacijom, uništen u Prvom svetskom ratu.

foto: Printscreen

"Značajno devastiran ne samo materijalno nego i ljudski potencijal doživio je prije sto godina da se Vojvodina prisajedini Srbiji i na taj način su napravili jedan državotvorni okvir i nova Srbija je pokazala svoju sposobnost da preživi teška vremena", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovaj veliki dan za Srbiju, Vojvodinu, pokazuje na koji način se treba odnositi prema državnim nacionalnim praznicima.

"Sloboda i jedinstvo idu zajedno kao što idu zajedno i naša uporna borba da ih ostvarimo. Danas Srbija i Srpska sarađuju na najvišem nivou od nastanka Republike Srpske.", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je današnji datum, koji je veoma važan za narod u Vojvodini, važan i nama u Srpskoj, ali da na to gledamo sa, kako je rekao, s malo tuge i sete što nismo na drugoj strani.

"Žao nam je što nismo zajedno, što te 1918. godine nismo bili u istom nacionalnom poduhvatu", naglasio je Dodik.

On je zamolio da ga ne zovu bosanskim Srbinom, jer to nije, već je Srbin i pripada srpskom narodu.

"Pokušajte da nas malo više poštujete, jer smo mi Srbi iz Republike Srpske, a Srbija, koja je svakim danom ekonomski jača, ponos je nas Srba s druge strane Drine", poručio je Dodik.

"Živela Srbija, živela Republika Srpska, živeli svi Srbi," rekao je Dodik na samom kraju obraćanja.

Stogodišnjica završetka Velikog rata i vek od Prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji svečano se obeležava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Svečanoj akademiji prisustvuje državni vrh Srbije i Republike Srpske, a otpočeta je intoniranjem državne himne Bože pravde.

Kurir.rs

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track