ČUBRILOVIĆ O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI ORIĆU: To je potpuni krah pravosudnog sistema BiH, nastavljaju da ignorišu zločine nad Srbima!
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

ogorčen

ČUBRILOVIĆ O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI ORIĆU: To je potpuni krah pravosudnog sistema BiH, nastavljaju da ignorišu zločine nad Srbima!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, najoštrije je osudio oslobađajuću presudu Suda BiH ratnom komandantu tzv. Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću, ističući da je to potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Čubrilović je istakao da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija BiH.

"To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svedoka potvrđuju sva zverstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima", naglasio je Čubrilović.

foto: RTRS

Istakao je da je drugostepena presuda Oriću zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da se konačno utvrdi istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni.

"Ovo je uvreda za više od 3.000 srpskih žrtava iz Birača. Spaljena srpska sela, ubijeni civili na kućnom pragu, krvavi pir bošnjačke vojske u selu Kravici na Božić 1993. godine i brojni drugi zločini nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice očito ne zanimaju ljude u pravosuđu BiH koji ovakvim presudama ruše i najmanje zrno poverenja u ovoj zemlji", istakao je Čubrilović.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track