Najnovije vesti

ZBOG GUSTE MAGLE JUTROS OTKAZANI LETOVI: Sarajevo se i dalje guši u smogu! NEMA SPASA! (VIDEO)
Foto: Printscreen Klix.ba/K. S.

SLABA VIDLJIVOST

ZBOG GUSTE MAGLE JUTROS OTKAZANI LETOVI: Sarajevo se i dalje guši u smogu! NEMA SPASA! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Letovi za Zagreb i Beč s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otkazani su i jutros zbog guste magle i slabe vidljivosti, a indeks zagađenosti vazduha u Sarajevu u 11 sati bio je čak 194.

"S obzirom na to da je većina letova najavljena popodne, kada su najavljene povoljnije vremenske prilike, odnosno razlilaženje magle, očekujemo da većina današnjih letova ipak bude realizirana prema već utvrđenom redu letenja", kaže Sanja Bagarić, portparolka aerodroma.

Sarajevo je juče bilo proglašeno najzagađenijim gradom na svetu - dnevni proseci koncentracije zagađenosti bili su 4-5 puta viši od propisanih iznosa (propisano 50 ug/m3, Vijećnica 269 ug/m3). 

"Veličina i količina štetnih čestica u vazduhu je takva da se prosto nemoguće zaštititi od njih. U prodaju su puštene i neke specijalne maske, ali mislim da ipak one ne mogu da zaštite čoveka od kontaminiranog vazduha. Jedini 'lek' za ovo stanje jeste da odete na Trebević, Crepoljsko, Bjelašnicu i tamo ostanete dok se situacija ne stabilizuje", kaže dr Teufik Hadžiosmanović, alergolog.

U narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrednosti koncentracija u celom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Kurir.rs/Klix.ba/Avaz.ba

Foto: Printscreen Klix.ba/K. S.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...