Najnovije vesti

DODIKOVA PORUKA NATO: Pridržavaću se rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, a sve izvan toga, s moje strane, neće biti podržano!
Foto: Printscreen

stav definisan

DODIKOVA PORUKA NATO: Pridržavaću se rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, a sve izvan toga, s moje strane, neće biti podržano!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je, povodom najava da će BiH dobiti ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO, da neće podržati ništa što se tiče te vojne alijanse i da će se pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Dodik je to rekao povodom najave da će NATO odobriti godišnji nacionalni program za BiH, što praktično znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo te zemlje u NATO (MAP).

"Ja ću se pridržavati rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane, neće biti podržano", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u istočnom Sarajevu.

Podsetio je i da je Republika Srpska pre desetak godina razgovarala o priključenju NATO-u, ali je ocenio da je danas situacija na geopolitičkom planu drugačija.

"NATO je ozbiljna organizacija, a kao i sva međunarodna politika u BiH ovde, bila je, nažalost, po sistemu 'ako prođe, prođe'. Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO-a kroz politički konsenzus svih partija u RS. Ja nemam druge politike osim politike Narodne skupštine i vladajuće strukture u RS", naglasio je Dodik.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber izjavio je ranije da očekuje da ministri inostranih poslova Severoatlantskog saveza na ministarskom sastanku u sredu odobre BiH da pošalje prvi godišnji program za početak primene Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...