BRITANSKI ŠPIJUN OTKRIO ŠTA JE RADIO TOKOM RATA U BOSNI: Šef MI6 priznao da nije ni sanjao šta će doživeti na balkanskom zadatku!
Foto: Printscreen YouTube

progovorio

BRITANSKI ŠPIJUN OTKRIO ŠTA JE RADIO TOKOM RATA U BOSNI: Šef MI6 priznao da nije ni sanjao šta će doživeti na balkanskom zadatku!

Bosna i Hercegovina -

Šef britanske obaveštajne službe MI6, Aleks Janger, rekao je da je jedan od njegovih prvih poslova bio "da se infiltrira u organizaciju koja je imala genocidne namere u zapadnom Balkanu, sredinom devedesetih".

Janger nije otkrio ime te ogranizacije, ali mu je britanska vlada tražila da o njoj prikupi informacije.

"Balkanski zadatak me je odveo na mesta koja nikad nisam zamišljao da ću da posetim, često sam putovao pod lažnim indetitetom. To je uključivalo da sam mnogo puta pio sumnjiv domaći alkohol, dok sam sklapao kockice svih zaraćenih strana tog konflikta i pokušavao da stvorim tajne veze koje su bile neophodne kako bi došao do informacija koje su našoj zemlji bile potrebne",- ispričao je Janger na univerzitetu Sejnt Endrus u Škotskoj.

"Moje veliko zadovoljstvo je to što znam da je moj rad, kao i rad drugih, pomogao da se utaba put za hapšenja i krivično gonjenje ratnih zločinaca odgovornih za ubistva i nestanak hiljade ljudi", dodao je on.

Posle rata u Bosni, MI6 je bio uključen u potragu za Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, koji su eventualno i uhapšeni i isporučeni Hagu, a zatim i osuđeni za ratne zločine. Ova britanska obaveštajna služba je navodno takođe učestvovala u hvatanju Anta Gotovine.

Jangeru je ovo prvi put da u javnosti govori o svom učešću u balkanskom konfilktu. On se službi MI6 pridružio 1991. godine, a delovao je na području Evrope i Bliskog istika. Postao je šef službe 2014. godine.

Kurir.rs/Balkaninsight.com

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja